2.3 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Dezbatere pe tema controlului integrat al poluarii cu nutrienti, la Slatina

- Advertisement -
intalnirea programata la Slatina a facut parte din campania 2016 a Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti, prin care in Olt au fost finantate doua investitii finalizate anul trecut, in prezent operationale – platformele comunale de depozitare a gunoiului de grajd de la Farcasele si Traian, impreuna cu echipamentul necesar – incarcatoare frontale, tractoare cu remorca, cisterne vidanja, masini de imprastiat gunoi – si europubele, cu valori de 1,2 si, respectiv, 1,3 milioane de lei. De asemenea, au fost plantate perdele de protectie (25.500 de bucati puieti de salcam) in localitatile Sprancenata si Traian.
Pentru perioada 2016-2022, proiectul dispune de o suma totala de 48 de milioane de euro pentru investitii la nivelul comunitatilor locale pentru reducerea poluarii cu nutrienti, cat si pentru masuri de consolidare a capacitatii institutiilor cu rol in monitorizarea si raportarea calitatii apelor.
Cred ca este o modalitate pentru a mai aduce niste fonduri pentru localitate. inteleg ca, la nivelul judetului Olt sunt cateva localitati care beneficiaza de acest proiect – Traian, Farcasele si Sprancenata. Asadar, se poate. Haideti sa-i invatam pe toti colegii ce au de facut si sa-i sprijinim. Din discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii Ministerului Mediului, am inteles ca se acorda sprijin inclusiv pentru redactarea proiectului, a subliniat prefectul de Olt, Silviu Neacsu.
Proiectul Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti 2016-2020 este implementat de Ministerul Mediului Apelor si Padurilor si este finantat cu un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si o asistenta financiara nerambursabila de la Fondul Global pentru Mediu. Obiectivul general al proiectului este acela de a sustine Guvernul Romaniei in implementarea cerintelor Directivei Europene a Nitratilor, in principal prin reducerea deversarilor de nitrati in corpurile de apa. Dezbaterea de astazi este una dintre cele 42 de astfel de intalniri, organizate la nivel judetean, si isi propune familiarizarea cu cele mai bune practici din acest domeniu si prezentarea instrumentelor financiare disponibile pentru implementarea acestei directive. Vom prezenta atat rezultatele de pana in prezent ale Proiectulului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti 2016-2020 cat si tipurile de investitii si asistenta financiara disponibile pentru comunitatile locale, in vederea conformarii cu cerintele acestei directive, a explicat Andreea Cazacioc, reprezentant Unitate de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Mediului.

Ce tipuri de proiecte se pot finanta
Pentru perioada 2016-2022, proiectele depuse de administratiile locale vor beneficia de finantare care acopera toate cheltuielile necesare realizarii si supervizarii lucrarilor si achizitiei echipamentelor. Vor fi doua etape de selectie – schita de proiect si aplicatie de finantare (inclusiv studiu de fezabilitate), proiectele urmand a fi demarate incepand cu 2017. Proiectele se vor putea depune pe patru domenii de interventie: Investitii noi la nivelul comunitatii pentru gestionarea gunoiului de grajd – realizarea de platforme de depozitare a gunoiului de grajd si achizitia de echipamente aferente; realizarea de statii de compostare/peletizare/ambalare si achizitii de echimapente aferente; realizarea de instalatii de biogaz si achizitia de echipamente aferente functionarii acestora; pe domeniul de interventie 2 Achizitia de echipamente pentru platformele de depozitare, respectiv statiile de compostare existente (incarcator frontal, tractor, remorca, cisterna vidanja, masina de imprastiat compost, echipamente de maruntire/tocare, masina de intors brazde, tambur rotativ de sitare); pe domeniul 3 – realizarea unor sisteme de mici dimensiuni de canalizare si epurare a apelor uzate; pe domeniul 4 – crearea de zone tampon-plantarea de perdelede protectie.
Sunt suportate prin proiect cheltuieli legate de construirea obiectivelor de investitii, taxele aferente; echipamente necesare operarii investitiilor; servicii de consultanta si sprijin tehnic pe perioada implementarii; sprijin tehnic pe perioada elaborarii Fisei de proiect si a Formularului de aplicatie.
Pana in prezent, proiectul a asigurat fonduri necesare pentru investitii in platforme de depozitare a gunoiului de grajd in 90 de localitati, echipamente pentru gestionarea gunoiului de grajd in 69 de localitati, plantarea de perdele forestiere in 63 de localitati, sisteme de canalizare si statii de epurare in 7 localitati, instalatie pilot de biogaz intr-o localitate, precum si echipamente pentru monitorizarea calitatii apei.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți