22.3 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Conducerea ALRO anunță disponibilizarea a aproximativ 500 de angajați de la ALUM Tulcea, începând cu 1 august. Operațiunile de producție a aluminei, suspendată pentru 17 luni

- Advertisement -

Sunt în continuare prețuri ridicate la energia electrică și gaze naturale, iar din această cauză ALRO urmează a suspenda temporar producția de alumină din fabrica ALUM de la Tulcea, din data de 1 august. Astfel, urmează a fi dați afară aproape 500 de angajați de la uzina de aluminiu tulceană. În data de 29 iulie va avea loc AGA, iar în cadrul acesteia conducerea ALRO a propus pentru aprobarea Adunării Generale a Acționarilor a suspendării temporare a operațiunilor de producție de alumină ale ALUM, începând cu prima zi a lunii viitoare, pe o durată de un an și cinci luni, în același timp fiind păstrați specialiștii cheie din toate departamentele fabricii, pentru a fi pregătiți de reluarea producției atunci când evoluția prețurilor la energie va permite acest lucru.

„ALUM, singura rafinărie de alumină calcinată din România, se confruntă cu provocări competitive dramatice în fața altor rafinării de alumină europene și internaționale, care beneficiază de avantaje locale. Aproximativ 500 de angajați urmează să fie disponibilizați la fabrica din Tulcea, din cauza contextului actual, în timp ce uzina va păstra un grup cheie de specialiști pentru a efectua activități de cercetare-dezvoltare, logistică, întreținere și reparații pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă și reînceperea producției atunci când condițiile pieței de energie se vor îmbunătăți”, au transmis reprezentanții ALRO.

Gheorghe Dobra, directorul general al ALRO, a declarat că prețurile din ce în ce mai crescute la electricitate și gaze naturale au avut un impact negativ asupra costurilor de producție.

„Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată către ALRO. Concret, alumina produsă de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tonă, în timp ce prețul aluminei pe piețele internaționale este de aproximativ 500 USD/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 USD/tonă în 2022”, a spus Gheorghe Dobra, directorul general al ALRO și președintele Consiliului de Administrație al ALUM.

Reprezentanții uzinii de aluminiu au mai anunțat că prețul gazelor de pe piața din România a crescut de zece ori – de la 18 EUR/MWh în T1 2021, cotația pentru T4 2022 a atins și depășit 180 EUR/MWh. De asemenea, prețul energiei pe piața locală a crescut de la 60 EUR/MWh în T1 2021, la o cotație pentru T4 2022 ce a atins și depășit nivelul de 500 EUR/MWh.

Și prețul certificatului de emisii de dioxid de catbon (CO2) a crescut de la aproape 25 EUR/certificat la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 EUR/certificat, în prezent.

Mai grav este că, la acest moment, pe piață există un deficit de energie electrică și gaze naturale.

ALRO Slatina a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin închiderea, la începutul anului 2022, a trei hale de electroliză din cinci, respectiv 7, 8 și 9, în timp ce ALUM Tulcea și-a revizuit programul de producție în funcție de nivelul de alumină calcinată necesar pentru ALRO, însă având în vedere creșterea continuă a prețurilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil.

Sursă foto: Facebook

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți