4.8 C
Slatina
miercuri,4 decembrie,2024

Ultimele Articole

Spitalul Judetean Slatina baga peste cinci miliarde lei in hrana bolnavilor pentru 2012

- Advertisement -

Pentru intreg anul 2012, Spitalul Judetean va cumpara 12.000 kilograme de pulpe de pui, 2.200 kg de carne de porc in carcase, 140 kg de carne de vita si 1.600 kg de preparate din carne. Pentru bolnavi vor mai fi achizitionate 1.200 kg de branza telemea si 3.600 kg branza de oaie, 72 kg de cascaval, 3.600 de kg de iaurt si 9.600 litri de lapte, 1.000 kg de margarina si 480 kg de smantana. Dincolo de toate celelalte produse, de la legume si paste fainoase la biscuiti si compot, reprezentantii spitalului s-au gandit sa ofere pacientilor ca desert cozonac.

Conditii draconice la calitate

Conditiile la capitolul calitate sunt draconice. De pilda, telemeaua de vaca trebuie sa contina cel mult 2,5% sare si minim 42% grasime, sa fie livrata in bucati intregi fara coaja la suprafata, cu masa fina nesfaramicioasa si nedeformate. Boabele de fasole trebuie sa fie bine dezvoltate si de o anumita culoare, fara defecte sau urme de daunatori, de marime constanta, fara pietre sau pamant. in plus, fasolea va avea un timp de fierbere de maxim 45 minute. Cerintele sunt extrem de exacte pentru fiecare produs in parte, totul pe fondul faptului ca, in timpul celor opt ani cat blocul alimentar a fost externalizat, au existat numeroase nemultumiri si sesizari in legatura cu calitatea indoielnica a hranei.
Criteriul de incredintare a serviciilor de furnizare a produselor va fi pretul cel mai scazut, iar pentru anumite produse autoritatea contractanta solicita mostre. Evaluarea ofertelor se face prin apreciere, iar adjudecarea se va face in favoarea ofertantului ale carui produse intrunesc conditiile cerute in caietul de sarcini. Furnizorul care va incheia contractul poate subcontracta parti din acesta catre terti, iar pretul contractului nu mai poate fi ajustata in perioada contractata.

Economie

Anuntul ca serviciul de hrana va redeveni o atributie a spitalului a fost facut in 5 octombrie de managerul unitatii sanitare, Nicu Vladu si de reprezentantii institutiilor finantatoare, Consiliul Judetean si Primaria Slatina. Externalizarea serviciului s-a facut in 2001, cand contractul a fost incheiat in conditii suspecte cu firma Elcomex SRL Craiova. Contractul a generat controale si anchete din partea mai multor structuri abilitate, ca si, in vremea din urma, tensiuni intre actuala conducere a spitalului si patronul Elcomex, Doru Mitrache, certuri care au culminat cu o plangere penala indreptata de Mitrache impotriva managerului Vladu. Revenirea serviciului alimentar in cadrul spitalului ar aduce la bugetul unitatii sanitare economii de pana la trei miliarde de lei vechi lunar, apreciaza factorii implicati in modernizarea Spitalului judetean. Bucataria va functiona in spatiul destinat pana de curand spalatoriei, aceasta fiind externalizata temporar unei firme private din Bucuresti.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți