11.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Calusul uneste Romania!, un tablou coregrafic in care aproape o mie de dansatori au format conturul hartii tarii pe Esplanada Slatinei

- Advertisement -

Dupa traditionala parada a portului popular care a avut loc pe bulevardul Alexcandru Ioan Cuza, la care au fost prezenti toti cei aproape 2.500 de participanti in concurs din judetul Olt, dar si din alte judete ale tarii si din strainatate – Republica Moldova si Polonia, pe Esplanada Slatinei a avut loc traditionalul dans barbatesc calusul in sincron, in care s-au prins aproape o mie de dansatori. Zeci de copii cu steaguri tricolore in maini, care i-au incadrat pe altii ce au format conturul hartii Romaniei, au facut parte din tabloul coregrafic pregatit in amanunt de profesorul Ilie Braileanu, directorul Palatului Copiilor Adrian Baran Slatina. Asezati pe zone geografice, calusul a fost jucat in acelasi timp de caiutii din Moldova, caluserii din Transilvania si calusarii din Oltenia si tara Romaneasca.
Cred ca a fost un moment inaltator. Felicit copiii, felicit instructorii, pentru daruirea cu care au participat la acest tablou coregrafic <>. Cred ca este o sarbatoare a poporului roman aceasta editie a concursului calusaresc de la Slatina, pentru ca folclorul romanesc este produsul autorului anonim. Astazi sarbatorim pe Ion, pe Floarea, pe Gheorghe, si cred ca pot fi pusi la nivelul lui Eminescu, la nivelul lui Brancusi, la nivelul marilor titani ai culturii noastre. Este sarbatoarea autorului anonim care timp de secole a slefuit traditia si folclorul romanesc, a transmis directorul Braileanu.
Alaturi de directorul Palatului Copiilor au fost prezenti si Emil Mot, primarul Slatinei, Adrian Barbulete, inspectorul general al Inspectoratului scolar Judetean Olt – presedinte de juriu, precum si alti membri ai juriului concursului calusaresc, dar si importanti oameni de cultura ai Oltului. La randul sau, edilul a fost placut impresionat de tabloul coregrafic in care aproape o mie de copii si tineri au dansat in sincron: A fost un moment extraordinar, un moment emotionant. Sunteti superbi, sunteti perfecti. Vreau sa va spun bine ati venit la Slatina. Ceea ce faceti dumneavoastra este un lucru extraordinar. si cei mici si cei mari sunteti pastratori ai traditiei, dar si ai portului si dansului popular romanesc. Va doresc mult succes in zilele urmatoare. Dupa momentul artistic reusit, a inceput spectacolul concurs propriu-zis, in deschiderea caruia au evoluat marii castigatori ai trofeului de anul trecut si anume ceata de calusari a Ansamblului Folcloric Hora Florilor din comuna Osica de Jos.
Calusul Romanesc continua pana vineri seara la Slatina, pana atunci pe esplanada din centrul municipiului desfasurandu-se pe scena amplasata in aer liber spectacolul concurs, dar si spectacole demonstrative la Fantana Sperantei, Piata Zahana, Piata Steaua, o intalnire cu reprezentantii tuturor formatiilor invitate cu oficialitatile judetului in sala de festivitati a CJ Olt, vizite la edificii culturale din Slatina si din judetul Olt. Festivitatea de premiere in cadrul careia va fi anuntat marele castigator, trofeul fiind acordat la sectiunea calus, dar si Gala Laureatilor, incheie concursul calusaresc vineri, cu incepere de la ora 18:00, tot pe esplanada Slatinei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți