2.2 C
Slatina
vineri,18 octombrie,2024

Ultimele Articole

Traian Zorzoliu, cetatean de onoare al Oltului

- Advertisement -

Pe langa titlul propriu-zis, Traian Zorzoliu a mai primit un plic cu 300 de euro si promisiunea, din partea presedintelui Consiliului Judetean, Paul Stanescu, ca va primi sprijin pentru unul dintre proiectele sale viitoare – reconstituirea unei cetati geto-dacice in comuna Sprancenata.
Traian Zorzoliu s-a nascut la 15 decembrie 1936, in comuna Stoicanesti, provenind dintr-o familie respectabila de tarani, care a avut o mare influenta in evolutia umana si profesionala a artistului de mai tarziu. A urmat scoala primara si gimnaziul in satul natal. in anul 1954 a absolvit Liceul Sfantul Sava din Bucuresti. intre anii 1956-1958 a urmat scoala Postliceala de Contabilitate din Lugoj, timp in care a frecventat si cursurile scolii Populare de Arta Ion Vidu din Lugoj, sectia pictura. in anul 1974 este absolvent al Facultatii de Desen din cadrul Universitatii Timisoara, iar in anul 1985 absolvent al Facultatii de Muzeologie din cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucuresti.
A lucrat 22 de ani in invatamant, ca profesor de desen. in 1980 a donat Primariei Draganesti-Olt o colectie de obiecte muzeale in valoare de 1.120.000 lei. Urmare acestei donatii, s-a infiintat Muzeul Campiei Boianului, inaugurat la 5 iulie 1980.
Pe linia artelor plastice, Traian Zorzoliu a participat la 35 de expozitii de grup in tara, la mai multe expozitii colective in Elvetia, Bulgaria si Republica Moldova, semnand si zeci de expozitii personale in tara si strainatate. Tot el semneaza mai multe busturi ale unor personalitati de seama politice si culturale. Lucrari ale sale se gasesc in zeci de colectii particulare si institutii publice din Romania, Republica Moldova, Elvetia, SUA, Bulgaria si Israel.
Traian Zorzoliu a realizat si monumente de cult eroic amplasate in localitatise Maruntei, Stoicanesti, Izvoarele si Draganesti-Olt.
A elaborat si publicat o serie de lucrari stiintifice de specialitate si a realizat mai multe insemne heraldice si a publicat mai multe carti, precum Casa de la tara (1993), Romii de la Draganesti-Olt (2008) sau Generalii draganesteni (2010).
O activitate prodigioasa a desfasurat si in domeniul muzeal, infiintand, de-a lungul anilor, Casa Memoriala Nicolae Titulescu, muzeul Manastirii Curtea de Arges, muzeul Manastirii Brancoveni, Complexul muzeal Stoicanesti si reconstituind un sat neolitic la Draganesti. A sprijinit si sprijina infiintarea unor institutii muzeale la serbanesti, Izvoarele si Izbiceni, a reconstituit o crama-muzeu la Draganesti si, potrivit marturisirilor sale, nu se va lasa pana cand nu va reconstitui o cetate dacica la Sprancenata si pana nu va sculpta, prin tehnica basoreliefului, una dintre cladirile Muzeului Campiei Boianului de la Draganesti-Olt, pe care tot el l-a infiintat in urma cu 30 de ani si pe care de atunci il conduce.
Pentru diversele sale activitati i-au fost conferite mai multe distinctii si titluri stiintifice.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți