Evenimentul, organizat, sub patronajul Mitropoliei Olteniei, de catre Episcopia Slatinei si Romanatilor, va marca trecerea a 107 ani de la slujba de sfintire si punere a pietrei de temelie pe locul in care se afla astazi lacasul de cult din Valeni, care in 9 octombrie va fi resfintit. Printre sfintii ale caror parti de moaste vor fi puse la dispozitia credinciosilor se numara Sfantul Proroc inaintemergator si Botezator Ioan, Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Mare Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfantul Cuvios Ieronim, Sfintii Cuviosi de la Neamt si Sfantul Paisie de la Sihastria Putnei.
Autoritatile se pregatesc intens pentru a face fata unui asemenea mare eveniment crestin-ortodox. Ne gandim cum sa organizam mai bine o asemenea mare manifestare religioasa, pentru ca suntem convinsi ca vor sosi la Valeni valuri de oameni din tot judetul si poate si din afara judetului Olt. Ma gandesc ca biserica noastra va fi inconjurata in special de oameni bolnavi, de oameni cu probleme, dar si de credinciosi pentru care un astfel de eveniment reprezinta un moment unic si, deci, nu-l vor rata. Ma gandesc ca foarte multi credinciosi vor veni cu o zi inainte, de seara, sau chiar mai devreme. in orice caz, incercam sa gasim solutii pentru ca totul sa iese bine, a declarat duminica primarul comunei Valeni, Matei Bragaru.
Biserica Sfintii imparati Constantin si Elena din Valeni este unul dintre cele mai impunatoare lacasuri de cult din judet, prin marime si arhitectura. Aici exista si o biblioteca-muzeu, sfintita in 2009 printr-o slujba arhiereasca sustinuta de 18 preoti si coordonata de P.S. Sebastian, episcopul Slatinei si Romanatilor. La biserica slujeste de multi ani parintele iconom stavrofor Ilie Tecuceanu.
Moastele a zeci de sfinti sosesc la Valeni
- Advertisement -
- Advertisement -