10.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Duet cromatic la Sala Artis din Slatina

- Advertisement -

taranci purtand straie traditionale si parcurgand ulite de sat, imagini ale sfintilor pictati in altare, lumina diurna a spatiului rural care nu poate fi rupta de dumnezeire sunt teme lucrate curat si sigur de Natalia Bica in acuarela si care dau impresia, in acord cu tehnica acuarelei, ca se lasa devoalate pentru un moment ochiului ca niste amintiri care ne intorc doar pentru o clipa in timpuri si ipostaze demult traite. Spatiul rural din care Natalia Bica se inspira este cel oltean, deloc intamplator in opera pictoritei, deoarece ea s-a nascut, a copilarit si a urmat cursurile gimnaziale la Slatina.
Compozitia abordata de Cristian Graure este una cu elemente baroce, reflectand clarobscurul in imagini centrate fie pe figura umana, fie pe elemente care nu por fi concepute fara prezenta umana, chiar daca ea lipseste de pe panza (cum ar fi interiorul gol al unei biserici). Am reluat acele valori spirituale, acele substante care au existat si inca mai persista in spatiul oltean si le-am redat intr-o formula subtila, delicata. Lucrarile au, ca emblema, o tenta culturala pe care nu se mai pune accent atat car ar trebui sa se puna. Subiectele abordate transced oarecum timpul, netinand de preocuparile actuale in pictura care tintesc mai mult tematici abstracte. De aceea si mijloacele noastre cromatice sunt mai restranse, a explicat publicului prezent Cristian Graure.
Natalia Bica s-a nascut la Slatina, in 1982. in 1996 absolva scoala de Arte Plastice Nicolae Titulescu din Slatina, iar in 2002, cursurile Liceului de Arte Plastice Marin Sorescu din Craiova. Urmeaza cursurile Facultatii de Arte Plastice si Decorative – Sectia Grafica din Timisoara, iar in prezent este profesoara de arte plastice la Liceul Nikolaus Lenau din Timisoara. in perioada 1993 – 2011 participa cu lucrari la mai multe expozitii de grup organizate la Slatina, Craiova, Timisoara, Oravita, dar nu lipseste nici de la expozitii internationale organizate la Roma – Italia, Timisoara si Bruxelles – Belgia. Palmaresul artistic cuprinde mai multe premii, iar din 2007 este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.
Prezentarea celor doi artisti a cazut in sarcina directorul Muzeului Judetean, Laurentiu Gutica, despre autori si operele lor vorbind si Petre Lupu, directorul de cancelarie al prefectului de Olt. Printre cei care nu au ratat evenimentul au fost si Cristina Botez, Cecilia Romaniuc si Dorin Teodorescu, seful Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National Olt.
Cristian Graure se naste in 1984 la Craiova. Ca si colega sa de expozitie, absolva Liceul de Arte Plastice Marin Sorescu Craiova (2002) si Facultatea de Arte Plastice si Decorative Timisoara (2006). in 2007 este profesor de arte plastice la scoala nr. 18 Timisoara, actualmente fiind angajatul Muzeului Banatului din Timisoara ca muzeograf si grafician. Cariera artistica a artistului numara doua expozitii personale la Craiova (1995 si 1996) si noua participari la expozitii colective. in 2002 expune la Centrul Cultural Roman de la Ambasada Romaniei de la Viena – Austria, iar in 2004 la Centrul Cultural Roman de la Gyula – Ungaria. De-a lungul anilor dezvolta activitate publicistica si semneaza ilustratii de carte si carte postala.
Deschiderea expozitiei la Slatina nu a adunat un public numeros, dar iubitorii de frumos au la dispozitie aproape o luna pentru a-si incanta ochii si sufletul cu lucrarile tinerilor artisti.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți