15.2 C
Slatina
joi,19 septembrie,2024

Ultimele Articole

Meciul dintre Prefectura si Consiliul Local Potcoava pe tema cimitirelor a intrat in prelungiri

- Advertisement -

Scandalul de la Potcoava pe marginea cimitirelor este mai vechi si a implicat si credinciosii de confesiune baptista din Valea Merilor, dupa ce, in 2009 si in 2010, preotul satului, Marin Oprea, s-a opus inmormantarii in cimitir a unor decedati apartinand acestei comunitati religioase. Persoanele decedate au fost in cele din urma inmormantate, dar preotul Oprea a pornit un proces in instanta impotriva autoritatilor locale, hotarat sa convinga judecatorii sa dea o solutie prin care sa se arate ca cimitirele nu sunt publice, ci confesionale. Bucurandu-se de sustinerea celorlalti preoti din Potcoava, dar si a majoritatii alesilor in Consiliul Local al orasului, ideea preotului din Valea Merilor potrivit careia cimitirele nu ar face parte din domeniul public al localitatii s-a transpus in realitate anul acesta, cand consilierii locali au votat o hotarare care aproba inventarul bunurilor care apartin domeniului public si din lista carora lipsesc cele patru cimitire ale orasului. Actul normativ a ajuns la Prefectura, pentru consfintirea legalitatii lui, insa Institutia Prefectului l-a returnat legislativului local pentru modificare prin reintroducerea cimitirelor in lista bunurilor cu caracter public. Pentru ca modificarea a fost refuzata de Consiliul Local, Prefectura a solicitat instantei de contencios-administrativ anularea hotararii. Nu puteam aplica viza de legalitate pe asemenea hotarari, pentru ca ele sunt ilegale. Vorbim de hotarari locale prin care s-au aprobat bunurile care fac parte din inventarul domeniului public al localitatilor si din care lipsesc cimitirele. Dar cimitirele fac parte prin lege din domeniul public. Asa ca am restituit repectivele hotarari. Doua dintre localitati au refuzat anularea lor, asa ca ne judecam. Eu nu doresc decat sa se respecte legea, declara, nu cu mult timp in urma, prefectul Leonid Moisiu. Prefectura invoca Legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, care, in partea a III-a, arata ca cimitirele comunale si orasenesti fac parte din domeniul public.
Parohia Valea Merilor se afla in proces si cu Biserica Crestina Baptista Harul din Slatina, ca reprezentanta a comunitatii de baptisti din Potcoava, hotarata sa apere drepturile credinciosilor sai conferite de legislatia romaneasca si de cea europeana.
in situatia CL Potcoava s-au mai aflat, anul acesta, si consiliile locale din Corabia, Valea Mare si Gura Padinii, dar in aceste trei cazuri cimitirele au fost reintroduse, se pare, in domeniul public.
Scoaterea cimitirelor din inventarul bunurilor publice a fost solicitata consiliilor locale din tot judetul in urma cu trei ani chiar de catre Consiliul Judetean Olt, la recomandarea Episcopiei Slatinei si Romanatilor, care a refuzat sa dea o explicatie in acest sens.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți