11.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Seara de poezie la Dobretu dedicata lui Nicolae Truta

- Advertisement -

,, Lui Nicolae Truta, ca si lui Eminescu, i-a fost de ajuns sa se aseze in curentul limbii romane si sa-si inalte panzele in directia in care sufla duhul ei. Artistul s-a refugiat in Dobretul natal, in Dobretul copilariei sale, nu numai cu sevaletul, pictand ,<>, ci si cu stiloul, notandu-si un ,,Discurs in catedrala ierbii si recunoscand ca ,<>, acestea nefiind altceva decat ecoul amintirilor, durerilor si bucuriilor personale. Nicolae Truta a trait permanent cu privirea atintita spre inaltele idealuri: de arta, de cunoastere, nationale, de puritate sufleteasca si de daruire, neacceptand compromisuri si daruind acestor idealuri tot ce avea mai bun in propria fiinta. Nicolae Truta reprezinta exponentul nedesmintit al taranului, expresia integrala a sufletului romanesc, a declarat profesorul Iulian Viorel Calugaru, presedintele Asociatiei Salvati Identitatea satului.
Primarul comunei Dobretu, Marian Radu, spune ca prin desfasurarea acestui proiect se doreste renasterea satului prin cultura si educatie. Frumoasele arte, si poezia mai intai, sunt repaosul inteligentei. Arta se stabileste ca un liman de adapost, spre a reda inteligentei agitate o liniste salutara. Poezia lui Nicolae Truta nu este un exercitiu exterior, ci un mod profund de existenta. Temele cele mai importante se situeaza in specificul national : natura, folclorul, satul natal. Natura din poezia si pictura lui Nicolae Truta este umana, ocrotitoare, calda, intima sau trista, rece, in deplina concordanta cu starile sufletesti ale poetului, declara edilul din Dobretu.
Proiectul a fost organiazat de catre Asociatia ,,Salvati Identitatea Satului, in parteneriat cu Biblioteca Comunala ,,Ilie Renghea, Primaria Dobretu si MediaArt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți