16.8 C
Slatina
duminică,29 septembrie,2024

Ultimele Articole

in scandalul rambursarilor de TVA de la DGFP Olt nu a fost fum fara foc. O spune Curtea de Conturi

- Advertisement -

Din verificarile efectuate la DGFP Olt au rezultat o serie de aspecte improprii unei bune aplicari a prevederilor legale, intrucat s-a constatat ca, prin inspectiile fiscale derulate la agentii economici care comercializeaza lingouri de aluminiu, organele fiscale au acceptat doua modalitati de aplicare a regimului TVA: atat cel al taxarii inverse, cat si cel al taxarii normale. A fost solicitata efectuarea mai multor reverificari in cazul unor agenti economici care au derulat operatiuni de comercializare cu lingouri de aluminiu si care au beneficiat de rambursarea TVA, precum si in cazul altor agenti economici care au furnizat astfel de lingouri de aluminiu catre operatorii economici care au solicitat rambursari de TVA. Fata de acesti agenti economici exista prezumtia implicarii in circuite de livrare fictiva a unor lingouri de aluminiu in vederea obtinerii nejustificate a unor rambursari TVA. Actiunile de reverificare/verificare dispuse sunt in curs de derulare in vederea stabilirii eventualelor prejudicii la bugetul de stat, se arata in raportul Curtii de Conturi.
Pentru a asigura o incadrare legala care sa permita clarificarea cadrului legislativ prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal reprezentat de dispozitiile referitoare la aplicarea regimului taxarii inverse a TVA in cazul operatiunilor de comercializare a deseurilor de metale neferoase (aluminiu s.a.), precum si a lingourilor rezultate in urma prelucrarii acestor metale neferoase (aluminiu) au fost formulate propuneri de imbunatatire a cadrului legislativ, mai spun spun reprezentantii institutiei.
in timp ce auditorii Camerei de Conturi Olt derulau controlul la DGFP, la inceputul lunii aprilie o scrisoare anonima expediata la mai multe institutii publice facea dezvaluiri socante in legatura cu o frauda a bugetului public de 21 milioane de lei prin returnari ilegale a taxei pe valoarea adaugata (TVA), prin diminuari nejustificate a TVA de plata la bugetul statului si prin deducerea ilegala a TVA.
in luna mai o a doua scrisoare anonima a luat calea ziarelor si a institutiilor publice abilitate cu controlul. Aceasta cuprindea acuzatii la adresa Elenei Gherghina, pe atunci sefa a Finantelor Publice Olt, despre care se spunea ca ar fi savarsit fapte grave de coruptie prin intermediul firmei sotului sau. Materialul cuprindea informatii despre tranzactiile dintre aceasta firma, SC El Press Import-Export SRL, si doua dintre firmele liberalului Gabriel Bratucu, SC Prodal SRL si SC Gabi Plast SRL, incluzand sume de bani, numere de facturi platite si de alte documente fiscale. Sesizarea dezvolta si o schema de lucru prin care firmele SC Prodal SRL, SC Gabi Plast SRL, Methalux SRL si SC El Press Import-Export SRL ar fi valorificat in mod ilegal deseuri si lingouri de aluminiu, fraudand TVA, in 2010, prin folosirea mai multor societati comerciale-fantoma din judetele Dolj si Ilfov. Scrisoarea anonima era adresata premierului Emil Boc, ministrului Finantelor, sefului ANAF, dar si procurorilor DNA. Gabriel Bratucu a respins toate aceste acuzatii ca fiind pure inventii. Fosta directoare a DGFP, Elena Gherghina a plecat insa de la conducerea institutiei, fiind numita prin detasare pe un post inferior.

seful DGFP: Nu stiu nimic

DGFP Olt a intrat si in atentia procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Documentele celor doua controale efectuate de Camera de Conturi Olt anul trecut la Fiscul local au fost transmise, in 3 octombrie 2011, Serviciului Teritorial Craiova al DNA. Contactat ieri pentru declaratii pe acest subiect, actualul director al DGFP Olt, stefan Gheorghe, a spus ca nu are nici o noutate si ca nu a citit raportul Curtii de Conturi. Nu stiu nimic despre acest raport. stiu ca decizia Camerei de Conturi Olt a fost contestata la Curtea de Conturi a Romaniei, care nu a dat un raspuns oficial pana acum. in legatura cu faptul ca documentele controalelor au ajuns si la DNA, din nou nu stiu nimic. Nimeni din institutie nu a fost chemat la audieri, a declarat stefan Gheorghe.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți