17.3 C
Slatina
joi,19 septembrie,2024

Ultimele Articole

Casa Memoriala Nicolae Titulescu, in pericol de disparitie

- Advertisement -

in acest context, deputatul PNL Gigel stirbu se va afla astazi in audienta la presedintele Academiei Romane, acad. Ionel Haiduc, pentru a incerca sa-l convinga de valoarea si utilitatea culturala a casei memoriale. Demnitarul va fi insotit de primarul comunei Nicolae Titulescu, Florin Tiutiu. Consider ca inchiderea acestui obiectiv cultural constituie un afront adus nu doar culturii din judetul Olt, dar si culturii romanesti, deoarece Nicolae Titulescu nu a fost doar un varf al culturii judetului Olt, ci si o figura marcanta la nivel international. Titulescu a fost si este cel mai mare diplomat al Romaniei din toate timpurile, singurul diplomat din Europa de Est ales presedinte al Ligii Natiunilor, cel mai mare for european de conducere de la acea vreme si singurul diplomat european care a condus Liga Natiunilor timp de doua mandate. Nicolae Titulescu este un ,<> al carui nume impune respect atat in Romania, cat si in Europa, iar faptul ca provine din judetul Olt trebuie sa ne faca sa fim mandri si sa luptam cu toate armele pentru a apara prestigiul cultural al judetului nostru prin salvarea unuia dintre cele mai de pret monumente culturale apartinand omului de geniu care si-a dedicat toata munca si viata afirmarii Romaniei pe plan international, se arata intr-un comunicat de presa semnat de Gigel stirbu.
in document, deputatul face un apel catre toti parlamentarii de Olt si nu numai pentru a salva casa care a apartinut marelui diplomat roman. Fac apel catre toti colegii parlamentari, catre cei care activeaza in mediul politic si cultural din judetul Olt si nu numai, la crearea unui front comun care sa spuna ,NU inchiderii Casei Memoriale <>. ingrijorarea majora legata de destinul acestui obiectiv important pentru patrimoniul cultural al poporului roman, trecut acum in administrarea Academiei Romane, este una legitima. Este important ca factorii de decizie implicati in acest transfer sa se asigure ca testamentul marelui om de stat sa fie respectat intocmai si de aceea fac apel catre toti cei responsabili, de la autoritatile locale pana la conducerea Academiei Romane, sa nu trateze subiectul cu superficialitate si sa nu puna in pericol destinul acestei case memoriale, sustine deputatul Gigel stirbu.

Scurt istoric
La sfarsitul lunii trecute consilierii judeteni au aprobat trecerea Casei Memoriale Nicolae Titulescu si a unui teren de peste 12.000 de metri patrati din domeniul public in domeniul privat al judetului, astfel ca totul sa poate fi restituit Academiei Romane in termen de 30 de zile de la adoptarea hotararii. Donata in 1940 de Nicolae Titulescu inaltei institutii, impreuna cu alte bunuri imobile, casa a fost confiscata abuziv de regimul comunist in 1948, cand, printr-o hotarare a Consiliului de Ministri, toate bunurile institutiei au trecut la Ministerul Agriculturii. Dupa 1989, casa si terenul au ramas in grija primariei, iar mai tarziu imobilul a fost preluat de Consiliul Judetean, ca bun al domeniului public, si administrat de Muzeul Judetean Olt. La capatul mai multor procese in instanta, Academia Romana a reintrat in posesia imobilului si a terenului aferent. Laurentiu Gutica a tras imediat un semnal de alarma in legatura cu faptul ca obiectivul cultural ar putea fi inchis de noul proprietar din lipsa de fonduri.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți