2.2 C
Slatina
vineri,18 octombrie,2024

Ultimele Articole

inscrierile la clasa pregatitoare incep in luna martie

- Advertisement -

Clasa pregatitoare, care va deveni obligatorie din septembrie 2012 pare sa aduca numai beneficii, atat pentru parinti, cat si pentru micuti. Potrivit sefei IsJ Olt, Mariana Gheorghe, parintii trebuie sa fie linistiti, scolile vor fi pregatite la 1 septembrie sa preia clasa pregatitoare. Mai mult decat atat, aceasta spune ca un alt lucru benefic va fi acela ca din acest an, clasa pregatitoare va descongestiona gradinitele, si mai multi copii de 3 ani isi vor gasi un loc la gradinita. La clasa pregatitoare prezenta e obligatorie; copilul va invata jucandu-se, si nu se vor da note sau calificative. Aici vor invata copiii care pana la data de 31 august 2012 vor avea impliniti 6 ani, sau in cazuri speciale, in functie de optiunea parintelui si de un consult medical, vor putea sa fie inscrisi si copiii care implinesc 6 ani pana la 31 decembrie 2012. Masura e necesara si la noi, deoarece Romania are azi cea mai batrana populatie scolara la debutul invatamantului obligatoriu fata de alte tari europene, si prin introducerea clasei pregatitoare se urmareste o trecere lenta si fireasca de la joaca la invatare. Se pune mare accent pe aducerea copiilor in invatamantul obligatoriu cat mai devreme, deoarece s-a demonstrat ca elevii sunt mult mai receptivi cu cat sunt mai micuti, si acest lucru reprezinta un real progres, a explicat Mariana Gheorghe.

Prioritate vor avea copii arondati scolii
Potrivit sefei IsJ, prin introducerea clasei pregatitoare, niciun copil nu va mai ramane in afara sistemului de invatamant. Raportat la nivelul judetului, daca la 1 septembrie 2011 aveam 3.972 de copii de 6 ani, la momentul acesta 3.798 se afla inscrisi fie in gradinita, fie in clasa I. Rezulta o diferenta de 174 de copii care nu sunt nici la scoala, nici la gradinita; e posibil ca o parte din ei sa nu fie scolarizati, o alta parte sa nu mai fie in tara, sa fi plecat cu parintii. De aceea, prin introducerea acestei clase pregatitoare, vom depista toti acesti copii pe care ii vom inscrie in clasa pregatitoare, a precizat aceasta. inscrierile oficiale se vor face din luna martie la secretariatele unitatilor de invatamant. sefa IsJ a tinut sa sublinieze faptul ca le este interzis cadrelor didactice sa conditioneze parintii sa mearga la o anumita scoala. Vor exista niste criterii de inscriere, dar prioritate au copiii din circumscriptia respectiva; Consiliul de Administratie poate sa mai stabileasca anumite criterii, dar este exclus sa puna criteriul testarii copiilor, sa utilizeze tot felul de mijloace de a ierarhiza copiii in vreun fel. inscrierile se vor face pe baza codului numeric personal, pe baza unui dosar, a certificatului de nastere, vor fi introduse intr-o baza de date, si atunci nu mai poti sa te mai inscrii si la alta unitate de invatamant, a adaugat Mariana Gheorghe.
La sfarsitul clasei pregatitoare, invatatorul va face o evaluare a copilului, sub forma unui raport scris; din acest raport, parintii vor putea sa afle care e gradul dezvoltarii fizice si psihointelectuale a copilului lor, a limbajului, a comunicarii, precum si dezvoltarea capacitatilor de invatare. in ceea ce priveste salile de clasa, acestea vor fi separate, iar dupa-amiaza nu vor mai invata alti copii acolo. Responsabilitatea legala pentru dotarea salilor revine primariilor, dar acolo unde nu se vor gasi resursele necesare, MECTS a alocat un buget semnificativ pentru dotarea si achizitionarea materialelor necesare clasei pregatitoare. Am purtat discutii cu mai multi primari, nu am gasit pana acum cazuri in care sa se refuze o colaborare cu scoala privind dotarea claselor respective, a mai spus sefa IsJ. Potrivit acesteia, toate cadrele didactice care vor preda la clasele pregatitoare vor urma cursuri de formare aprobate de minister. Ideal si de dorit e ca invatatorul care preia clasa pregatitoare la anul sa aiba o continuitate pe 5 ani de acum inainte. De asemenea, au prioritate educatorii cu dubla specializare, daca sunt afectati in gradinitele lor de restrangerea de activitate; pentru un an de zile, ei pot sa mearga la scoala si sa predea in acel an la clasa pregatitoare. Toate cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare, incepand cu luna mai vor fi formate de minister, a conchis Mariana Gheorghe.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți