21.2 C
Slatina
sâmbătă,28 septembrie,2024

Ultimele Articole

Frauda de la DGFP scoate capul: returnarea de TVA – la loc comanda

- Advertisement -

Tot ieri, mai spun sursele citate, DGFP Olt a primit raspuns nefavorabil din partea Curtii de Conturi a Romaniei, unde sefii Finantelor Publice locale au contestat decizia auditorilor Camerei de Conturi Olt in legatura cu returnarile ilegale de TVA. Informatiile nu au fost confirmate de conducerea DGFP. Directorul institutiei, stefan Gheorghe, nu a putut fi contactat. Nici seful Inspectiilor Fiscale, Florin Bilteanu, n-a fost de gasit. Singurul care a vorbit pe aceasta tema este chiar omul de afaceri Gabriel Bratucu, care a confirmat informatia potrivit careia contestatia celor de la Finantele locale a fost respinsa de Curtea de Conturi. Da asa este, Curtea de Conturi le-a respins contestatia celor de la Finante. Acum vor fi urmati, cred, pasii legali, in sensul ca Directia de Finante ar trebui sa se adreseze instantei de judecata, care va hotari cine are dreptate. Oricum, si noi suntem pregatiti, am contactat deja niste avocati, pentru ca am inteles ca si noi ne putem adresa instantei pe marginea acestei probleme. Ba chiar am auzit ca daca Finantele nu mai merg in instanta, ne putem adresa noi si putem chema Finantele in garantie sau asa ceva. in orice caz, este ceva dubios in faptul ca doar Oltul are astfel de probleme, pentru ca TVA s-a returnat in toata tara pe metoda noastra de lucru, nu doar la noi in judet. Ca trebuie sa ne reverifice din 2007 incoace, ca nu stiu ce trebuie sa faca… Pai, va dati seama ce inseamna asta, ne dau toate contabilitatile peste cap. Eu din 2007 pana acum cred am avut 50 de verificari si toate au iesit bine. Am fost verificat si acum in ianuarie la una dintre firme si nu s-a gasit nimic. in fine, sa vedem ce va fi pana la urma. Noi am discutat astazi (marti – n.r.) cu cei de la Finante, dar nu ne-au explicat chiar pe larg totul, a spus Bratucu.
La inceputul lunii aprilie 2011 o scrisoare anonima expediata la mai multe institutii publice facea dezvaluiri socante in legatura cu o frauda la nivelul bugetului public de 21 milioane de lei prin returnari ilegale de TVA, prin diminuari nejustificate a TVA de plata la bugetul statului si prin deducerea ilegala a TVA.
in luna mai 2011 o a doua scrisoare anonima a luat calea ziarelor si a institutiilor publice abilitate cu controlul. Aceasta cuprindea acuzatii la adresa Elenei Gherghina, pe atunci sefa a Finantelor Publice Olt, despre care se spunea ca ar fi savarsit fapte grave de coruptie prin intermediul firmei sotului sau. Materialul cuprindea informatii despre tranzactiile dintre aceasta firma, SC El Press Import-Export SRL, si doua dintre firmele liberalului Gabriel Bratucu, SC Prodal SRL si SC Gabi Plast SRL, incluzand sume de bani, numere de facturi platite si de alte documente fiscale. Sesizarea dezvolta si o schema de lucru prin care firmele SC Prodal SRL, SC Gabi Plast SRL, Methalux SRL si SC El Press Import-Export SRL ar fi valorificat in mod ilegal deseuri si lingouri de aluminiu, fraudand TVA, in 2010, prin folosirea mai multor societati comerciale-fantoma din judetele Dolj si Ilfov.

Curtea de Conturi a confirmat
in raportul pe 2010, dat publicitatii la inceputul anului in curs, Curtea de Conturi arata ca organele fiscale ale DGFP Olt au acceptat doua modalitati de aplicare a regimului de aplicare a TVA: taxarea inversa si taxarea normala. Din verificarile efectuate la DGFP Olt au rezultat o serie de aspecte improprii unei bune aplicari a prevederilor legale, intrucat s-a constatat ca, prin inspectiile fiscale derulate la agentii economici care comercializeaza lingouri de aluminiu, organele fiscale au acceptat doua modalitati de aplicare a regimului TVA: atat cel al taxarii inverse, cat si cel al taxarii normale. A fost solicitata efectuarea mai multor reverificari in cazul unor agenti economici care au derulat operatiuni de comercializare cu lingouri de aluminiu si care au beneficiat de rambursarea TVA, precum si in cazul altor agenti economici care au furnizat astfel de lingouri de aluminiu catre operatorii economici care au solicitat rambursari de TVA. Fata de acesti agenti economici exista prezumtia implicarii in circuite de livrare fictiva a unor lingouri de aluminiu in vederea obtinerii nejustificate a unor rambursari TVA. Actiunile de reverificare/verificare dispuse sunt in curs de derulare in vederea stabilirii eventualelor prejudicii la bugetul de stat, se arata in raportul Curtii de Conturi. in raport se mai arata ca, pentru a asigura o incadrare legala care sa permita clarificarea cadrului legislativ prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal reprezentat de dispozitiile referitoare la aplicarea regimului taxarii inverse a TVA in cazul operatiunilor de comercializare a deseurilor de metale neferoase (aluminiu s.a.), precum si a lingourilor rezultate in urma prelucrarii acestor metale neferoase (aluminiu) au fost formulate propuneri de imbunatatire a cadrului legislativ.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți