17.3 C
Slatina
luni,16 septembrie,2024

Ultimele Articole

Dorin Teodorescu aprinde scandalul cu sefii institutiilor de cultura

- Advertisement -

Se simte lipsa unei legislatii privind coordonarea institutionala. Fiecare institutie culturala isi stabileste singura ce vrea si ce nu vrea, astfel ca nu de putine ori ne pomenim cu cate cinci manifestari culturale intr-o singura zi. Astfel de actiuni au de multe ori tematici comune, fiecare din ele tintind acelasi soi de public care se divizeaza. Sunt zile in care organizate cate doua sau trei expozitii plastice: o parte a publicului merge la un asemenea eveniment, o alta parte merge la alt eveniment, fiecare alegandu-si participarea pe cunostinte sau pe afinitati institutionale. Daca publicul se divizeaza, si efectele muncii culturale sunt mai mici. Nu este bine sa existe o astfel de concurenta, pentru ca vorbim de o concurenta neloiala pe care directorii institutiilor de cultura o manifesta, a spus Dorin Teodorescu.

Reactii

Punctul de vedere al directorului DCPN Olt nu este impartasit de nici unul dintre sefii celorlalte institutii culturale, care, din contra, il contrazic pe Teodorescu.
Laurentiu Gutica, directorul Muzeului Judetean Olt sustine ca, dimpotriva, nu doar ca institutiile culturale cu manifestari pe toata perioada anului nu se concureaza neloial, dar colaboreaza foarte bine. Fiecare calendar anual al actiunilor culturale este bine stabilit dinainte. Ne intalnim la domnul Matiu, la Biblioteca Judeteana, eu, domnia-sa, reprezentantii Centrului Judetean pentru Conservare si Promovare a Culturii Traditionale, unde discutam pe fiecare actiune in parte. Ne dam sugestii, ne ajutam. Se mai intampla, si poate aici are dreptate domnul Teodorescu, sa organizam evenimente culturale pentru care ne este solicitata colaborarea ba de o institutie din afara judetului, ba de o persoana publica pe linie artistica. Nu putem refuza astfel de cereri. in rest, nu stiu ce vrea domnul Teodorescu, sa mergem sa raportam totul la Directia pentru Cultura, sa fim cu totii coordonati de aceasta directie! Sa vina la discutiile pe care le avem noi an de an, nu sa raporteze in fata prefectului chestii de-astea, a spus Laurentiu Gutica.
O pozitie similara a avut si directorul Centrului Judetean pentru Conservare si Promovare a Culturii Traditionale (CJCPCT), Florian Dumitrescu, care, la randul sau, afirma ca nu intelege abordarea sefului Directiei pentru Cultura. Sincer, nu inteleg pentru ce domnul Teodorescu face astfel de afirmatii. Tot ceea ce urmeaza sa fie organizat pe durata unui an de catre institutia noastra este stabilit in urma unor discutii, cu precadere la nivel de calendar. Nu doar ca nu ne concuram, ci, dimpotriva, colaboram bine cu celelalte institutii. Eu am sa discut cu domnul Teodorescu, sa vad ce vrea. Daca vrea sa ne intalnim, sa discutam, sa colaboram, putem face toate astea. Dar dansul nu ne-a solicitat nimic, declara seful CJCPCT Olt.
Directorul Bibliotecii Judetean Ion Minulescu, Paul Matiu, a refuzat sa comenteze afirmatia lui Dorin Teodorescu. Matiu a confirmat insa ca nu exista probleme de colaborare intre biblioteca si celelalte institutii de cultura.
Directorul DCPN Olt a mai reliefat ieri ca existenta legislatiei care ar putea coordona activitatea institutiilor culturale ar putea impiedica schimbarile sau demiterile abuzive de personal cultural. El insusi a pierdut in 2009 postul de sef al Directiei pentru Cultura si Patrimoniul National Olt, unde a revenit in 2010 dupa ce a castigat procesul in instanta cu Ministerul Culturii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți