25.7 C
Slatina
sâmbătă,21 septembrie,2024

Ultimele Articole

Delegatie japoneza, interesata de investitii la Slatina

- Advertisement -

Delegatia de la Toshiba Corporation a fost adusa de Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si a Investitiilor Straine. Aceasta delegatie face un studiu de prefezabilitate pentru orase cu sub 100.000 de locuitori din centrul si sud-estul Europei, in domeniul energiei, avand ca scop furnizarea energiei termice si electrice. Vor sa faca o centrala termica in cogenerare care sa furnizeze energie electrica si energie termica in sistem centralizat. Din prezentarile pe care le-am facut impreuna cu colegii mei de la departamentul economic si urbanistic, s-au aratat destul de interesati de ceea ce inseamna Slatina ca si potential, cu atat mai mult cu cat noi avem o macroeconomie foarte bine dezvoltata si acesta ar fi unul dintre atu-urile noastre ca si localitate pentru investitii. Un alt lucru care i-a bucurat ar fi terenul dinspre Milcov, care fusese dat Honsel si a reintrat in patrimoniul orasului. Este o suprafata destul de mare care i-a incantat. Ca dezavantaje pentru noi, ca localitate, ar fi faptul ca de peste 12 ani Slatina nu beneficiaza de o retea de distributie a energiei termice, deci nu avem sistem centralizat de energie termica si ar insemna foarte multe costuri realizarea unei astfel de retele. Ramane sa vedem care este feed-back-ul, noi am prezentat o situatie economica a municipiului nostru incepand cu 2004, in care se vede foarte clar trendul de crestere in ceea ce priveste veniturile, salariul mediu din localitate, a spus Minel Prina, city-managerul Slatinei.
Acesta a mentionat ca, din punctul sau de vedere, energia termica in sistem centralizat este mult mai avantajoasa ca pret pentru consumatori, cu conditia ca sistemul de transport si distributie sa fie foarte eficient. Prina a precizat ca un astfel de sistem eficient, prin care pierderile sunt reduse la minimum, exista in Ramnicu-Valcea.
Peste cativa ani, cand mentalitatile se vor schimba, se va observa ca energia in sistem centralizat, peste tot in lume, este cea mai ieftina energie. Bineinteles, cu conditia ca sistemul de transport si distributie sa fie foarte eficient. La noi in Romania, in sistemul de transport si distributie pierderile sunt de peste 50%. in afara, pierderile sunt de maxim 10%. Un astfel de sistem foarte eficient a reusit sa-l faca localitatea Ramnicu -Valcea, oamenii de acolo platesc putin comparativ cu ce platim noi la centralele termice pe gaz. incalzirea in sistem centralizat este un lucru care ne preocupa in momentul de fata, am avut mai multe intentii de a colabora si cu alti furnizori de astfel de echipamente. Prin 2007 venise cineva sa construiasca un incinerator care sa produca energie termica in municipiu, dar din nefericire nu am putut sa asiguram cantitatea de gunoi necesara. Speram sa avem vesti bune de la delegatia japoneza. in plus, toate blocurile care se construiesc in Slatina, cel putin cele prin ANL, se construiesc cu centrala termica pe cartier, pe acelasi considerent ca energia este mai ieftina, plus ca se reduce si poluarea, a spus Prina.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți