15.7 C
Slatina
vineri,20 septembrie,2024

Ultimele Articole

Dobretu citeste poezie – Octavian Goga si stefan Augustin Doinas

- Advertisement -

Proiectul Dobretul citeste poezie face parte din Programul de lecturi publice pentru tineretul din mediul rural, intitulat Drumul spre Lectura.
Octavian Goga se impune ca un poet autentic cu o voce distincta. Nationalismul firesc, necesar, in epoca subjugarii Ardealului de catre imperiul bicefal, pentru dezrobirea romanilor a fost continuat, chiar cu o octava mai sus, si dupa Marea Unire, din pacate si dupa 1930, cand dimensiunea democratismului trebuia sa prevaleze. S-a afirmat, ca poet, in atmosfera samanatorista-poporanista, Goga fiind un indatorat al atmosferei literare a acelei vremi. Octavian Goga traieste in constiinta noastra literara in primul rand ca un mare poet. Contemporanii lui au avut insa in persoana lui Goga si revelatia unui stralucit gazetar; precum si a unui orator de inalta clasa. O. Goga reprezinta cazul fericit al imbinarii poeziei cu actiunea, continuand traditia scriitorilor pasoptisti din pilda carora si-a hranit propriile-i crezuri ideologice si artistice. Publicistica lui O.Goga face parte integranta din activitatea sa politica, reflectandu-i culmile si scaderile.
stefan Augustin Doinas nu este doar unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai perioadei postbelice, el este si un inzestrat si lucid comentator si teoretician al poeziei. Poetul, artistul in genere, reia marile adevaruri si mituri ale umanitatii, refuzandu-si orgoliul inventiei si asumandu-si doar acel ingeniu oarecum exterior, formal, al remodelarii, rescrierii, refacerii unor modele originare. Aceasta conceptie despre poezie ca rezultat al interferentei unor texte preexistente, dupa Marian Papahagi, este un argument decisiv al modernitatii lui Doinas. Poet si comentator al poeziei, stefan Aug. Doinas ilustreaza, in cele doua domenii, o egala aspiratie spre clasicitate, spre rigoare formala, spre echilibru, intotdeauna avand alaturi calmul valorilor si ritmul masurat si amplu al eruditiei decomplexate. Din constiinta limitelor conditiei umane, se formuleaza ipoteza libertatii interioare a omului, poezia nefiind altceva decat ,,antrenamentul ritual al acestei libertati. Elementele indispensabile ale structurarii lirismului nu mai sunt, precizeaza stefan Aug. Doinas afectivitatea si intelectul, intrand in joc un alt mechanism de generare a poeticului, si anume fantezia. Oficiind ca proroc al neamului, Doinas blestema indiferenta, lipsa de reactie in fata instalarii comunismului,. Poezia sa devine vuiet al osanditilor la moarte, aglutinand oasele si glasurile celor decedati in puscarii. (…), precizeaza un comunicat de presa al Asociatiei Salvati Identitatea Satului.
Invitati speciali la eveniment sunt conf. univ. G. D. Iscru, doctor in istorie, si ing. Ion Rosca. Intrarea este libera si se face in limita locurilor disponibile.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți