17.3 C
Slatina
luni,16 septembrie,2024

Ultimele Articole

invatamantul profesional ar putea fi subventionat de stat, prin acordarea unor burse de studiu

- Advertisement -

Potrivit notei de fundamentare a hotararii se precizeaza ca MECTS incurajeaza si sustine frecventarea liceului de catre elevii din mediul rural sau urban, proveniti din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum si frecventarea invatamantului profesional, prin accesul la resursele bugetare ale invatamantului, pentru aceste categorii de elevi. in acest fel, prin instituirea Bursei Gheorghe sincai si a Bursei Constantin Brancusi se urmareste sporirea interesului elevilor si a familiilor acestora fata de educatia si formarea prin invatamant profesional. Acordarea Bursei Gheorghe sincai si a Bursei Constantin Brancusi confirma interesul pentru asigurarea accesului egal la educatie si formare profesionala, sporind sansele de integrare sociala.
Subventionarea costurilor ar urma sa se realizeze printr-un program national de protectie sociala care cuprinde cele doua burse, fiecare in cuantum de 180 de lei. Astfel, potrivit proiectului de act normativ, prin bursa Gheorghe sincai statul subventioneaza costurile aferente frecventarii liceului pentru elevii din mediul rural sau urban proveniti din grupuri socio-economice dezavantajate; de aceasta bursa ar beneficia elevii care se afla in intretinerea familiilor al caror venit lunar pe membru de familie realizat in ultimele trei luni anterioare depunerii cererii este de maximum 150 de lei, sau elevii care se afla sub tutela/curatela. Beneficiari ar mai putea fi si elevii orfani sau cei care sufera de o boala grava.
Bursa Constantin Brancusi ar urma sa se acorde tuturor elevilor care frecventeaza invatamantul profesional si consta intr-un sprijin financiar lunar de 180 de lei.
Conform proiectului de act normativ, bursele ar urma sa se acorde in fiecare an scolar, pe perioada cursurilor, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat, a examenului de certificare a calificarii profesionale si pe perioada pregatirii practice.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți