15.2 C
Slatina
vineri,20 septembrie,2024

Ultimele Articole

Primarii olteni, lasati de Ponta fara bani

- Advertisement -

La nivelul judetului Olt, 64 de primarii au primit in aprilie de la fostul guvern sume cuprinse intre 25.000 si 1.040.000 lei, cei mai avantajati fiind edilii PDL sau cei care isi anuntasera intentia de a candida din partea PDL sau UNPR. Dupa schimbarea Guvernului, majoritatea edililor au trecut de partea noii puteri. Vestea retragerii sumelor primite de la fostul Guvern nu i-a afectat initial, pentru ca declaratiile oficiale mentionau recuperarea banilor doar de la primarii PDL. Ordonanta publicata marti in Monitorul Oficial, care ii afecteaza insa si pe ei, i-a luat prin surprindere. Unii nu au reusit sa cheltuie nici un leu din banii primiti, altii au cheltuit doar o parte, si ieri au descoperit ca sumele pe care le aveau in conturi au fost deja blocate.
in aprilie, cei mai multi bani au fost alocati de fostul Guvern Primariei Coteana – 1.040.000 lei, din care edilul Victor Dima nu a apucat sa cheltuie nici macar un sfert. Extrem de suparat, primarul a catalogat decizia noului Executiv drept o bataie de joc la adresa cetatenilor.
M-au terminat, mi-au luat inapoi 80% din suma pe care o primisem, fir-ar… Nu stiu ce o sa fac, sunt arierate, lucrari vechi, ne-a terminat de tot, a spus Dima. Plecat din barca PDL pentru a candida din partea PSD, edilul nu s-a sfiit sa-si critice noii colegi de partid. E bataie de joc ce au facut, nu poti lua o astfel de decizie fara sa verifici mai intai care este situatia, sa vezi daca primariile aveau nevoie de banii aia sau nu. E bataie de joc si la adresa noastra, ca primari, si la adresa cetatenilor. Guvernul avea parghii sa verifice daca datoriile si problemele noastre sunt reale sau nu, a subliniat edilul.

M-am pupat cu Udrea sa-mi dea bani si mi-i iau ai mei!

Fara o parte din banii primiti pe vremea cand cocheta cu PDL a ramas si Florin Mateiana, primarul orasului Potcoava, care a decis pana la urma sa candideze pentru un nou mandat din partea PSD. in stilul caracteristic, Mateiana a ales sa faca haz de necaz. Poate pe undeva il ajuta si faptul ca, spre deosebire de altii, a cheltuit mare parte din banii primiti.
Ce sa mai zici intr-o situatie ca asta? M-am pupat cu Udrea sa primesc bani si ajunsei sa mi-i ia ai mei inapoi. Nu mi-au luat prea mult, un miliard din cele aproape patru primite, dar contau si aia… incep s-o regret pe Udrea si cred ca multi or sa o regrete, cu ea mai faceai ce mai faceai, de-acum nu se stie.. Ea, saraca, ne-a dat, acum ni-i luara ai nostri, e cam ca dracu, a spus Mateiana.

Sa-i ia si sa se spele cu ei pe cap!

Supararea este mult mai mare in randul celor cativa primari care au ramas alaturi de PDL.
La Vilcele, cei 224.000 lei primiti in aprilie erau repartizati pentru cofinantarea investitiilor la doua scoli prin POR, a declarat primarul Ion Birin.Pentru asta am cerut bani, acolo i-am bagat. Nu stiu ce se va intampla, nu ziceau ei ca fac numai minuni? Sunt prea mic sa comentez asa ceva, ce pot sa zic? Sa-i ia si sa se spele cu ei pe cap!, a spus primarul.
Revoltat este si primarul comunei Studina, Marian Vasile, care a afirmat ca cei 504.000 lei alocati de fostul Guvern erau o mana cereasca pentru localitate.
E cea mai nenorocita decizie pe care puteau sa o ia, niciodata in istorie nu s-a mai intamplat asa ceva. Noul Guvern ar fi trebuit sa inteleaga ca nu doar noi, primarii PDL, am primit bani. E total nedrept ceea ce fac. Ei au dat sute de milioane de euro doar primarilor lor cand erau la guvernare… isi bat joc de noi si de cetateni. Patru ani am asteptat sa primesc banii, in spatele asteptarilor sunt proiecte, munca, investitii… Ce investitor ar mai avea incredere sa faca o lucrare daca nu-l mai poti plati pentru ca se fac astfel de josnicii? Ne facusem calcule cu banii aia, erau mana cereasca pentru localitatea noastra, aveam inclusiv lemnele de platit. Ne-au omorat efectiv si e jignitor ce se intampla, sufera oameni nevinovati care si-au pus sperante foarte mari ca se vor face niste lucruri… Auzisem zvonuri ca vor sa ia banii inapoi, dar nu credeam ca se va intampla. Sa dai o ordonanta care abroga o hotarare de Guvern nu este democratic, asa incepe mandatul noul Guvern? Ce vina au oamenii din localitate?, a spus primarul.
Retragerea banilor a afectat si Primaria Movileni, unde se cheltuisera putin peste jumatate din fondurile primite.
Nu cred ca este posibil asa ceva, e ilegal dupa parerea mea. in aprilie am primit 145.000 lei, din care am cheltuit aproximativ 80.000 lei. Sa-i ia si sa-i dea cui vor, ce pot sa mai zic? Am lucrari care trebuie platite luna asta, cu ce sa le mai platesc? M-am apucat de pietruirea drumurilor satesti si la sfarsitul lunii urma sa fac platile… Nu-i normal sa ajungi la putere si sa distrugi tot. Daca stiam ca se va intampla asa ceva m-apucam si cheltuiam tot, dar am vrut sa fac totul legal… Sa faca ce vor, sa ne ia tot, si salarii si tot daca asa cred ei ca e bine, a afirmat primarul Constantin serban.
Exista si situatii in care decizia retragerii banilor nu au afectat primariile, pentru ca sumele alocate au fost deja cheltuite, exemple in acest sens fiind Caracalul si comuna Brebeni.
Mie nu au ce sa-mi mai ia nici daca se straduiesc, am cheltuit absolut tot. Am primit 800.000 lei de care era mare nevoie in localitate, a spus Gheorghe Anghel, primarul Caracalului.
Noi am avut titluri executorii, nu ni s-au retras decat 50.000 lei din cei 400.000 primiti. Nu cred ca e o decizie dreapta, dar ce sa facem, a spus Florentin Andronie, primarul comunei Brebeni.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți