Slatina se poate lauda cu un sistem modern de colectare a deseurilor, implementat de conducerea orasului inca din 2009, fiind primul oras din Europa de Est care a adoptat un astfel de sistem. Sistemul EASY este unul performant, benefic atat pentru mediu, cat si pentru locuitorii sai; colectarea se face in containere subterane si supraterane, de catre o autospeciala dotata cu un brat telescopic automatizat. Pentru ca au vrut sa se convinga de utilitatea sistemului implementat in orasul nostru, echipa de conducere a orasului Craiova a fost ieri in Slatina, si a decis ca in viitor si capitala Doljului va avea un astfel de sistem.
Subiectul zilei de azi e sa se schimbe fata orasului in ceea ce priveste salubritatea. in campania electorala aveam o problema pe care chiar nu stiam cum s-o rezolv si ce sa le spun oamenilor, si anume cvartalele de blocuri din Craiovita, unde blocurile sunt foarte apropiate, iar ghena de gunoi era sub fereastra cate unui cetatean de la parter si mirosea ingrozitor. La vremea respectiva nu stiam solutia; astazi am vazut cum arata pubelele de gunoi, acele capsule incastrate, totul e igienic, nu mai exista posibilitatea ca unele persoane sa mearga si sa caute prin gunoi, nu mai exista posibilitatea sa vina caini vagabonzi sa se stranga in jurul pubelelor. Eu zic ca arata foarte bine, iar asta ma convinge o data in plus sa semnez master planul de deseuri care a fost blocat timp de 5 ani, a declarat Olguta Vasilescu, primarul orasului Craiova, in conferinta de presa organizata ieri la sediul Consiliului Judetean Olt. Pentru ca totul se face pe fonduri europene, asta inseamna ca primaria nu va trebui sa aloce niciun ban de la bugetul local pentru acest lucru, sau ar fi vorba de sume infime fata de cat ar costa in realitate daca am incerca sa implementam sistemul pe banii bugetului local. Daca nu implementam master planul de deseuri, ne va costa pe noi, ca primarie, si pe cetateni, mult mai mult, a mai spus aceasta.
30 din cele 130 de containere au fost deja amplasate in Slatina
De la introducerea sistemului si pana in prezent, in Slatina au fost amplasate 30 de containere subterane de 5m3, si 8 containere supraterane de 3,5m3 in 19 puncte de colectare din oras. in urmatorii doi ani, vor fi amplasate inca 100 de containere care vor deservi toate blocurile din oras. Deosebirea intre vechiul sistem de colectare si sistemul EASY este ca mizeria din jurul containerelor nu se va mai produce, iar mirosul neplacut din preajma lor va disparea. Sistemul este complet automatizat, un brat telescopic articulat dotat cu camere video este ghidat electronic pentru ridicarea containerelor subterane si manevrarea catre suprastructura compactoare a autospecialei unde este golit.