Fosta sefa a DGASPC Olt, Luminita Tudora, a pierdut functia de manager al proiectului Alter Tour derulat de AJOFM Olt, institutia obtinand o ordonanta presedintiala de suspendare a contractului incheiat cu SC Ada si Roby Consulting SRL, societatea care asigura serviciile de management in cadrul proiectului. Mai mult chiar, rezultatul ultimului control efectuat la AJOFM Olt a scos la iveala nu doar o serie de nereguli in activitatea managerului de proiect, ci si faptul ca Luminita Tudora se afla in incompatibilitate.
Pe 31 ianuarie 2012, Luminita Tudora a devenit manager al proiectului Alter Tour derulat de AJOFM Olt, fiind numita in aceasta functie de conducerea SC Ada si Roby Consulting SRL, societatea care asigura serviciile de management in cadrul proiectului. La scurt timp dupa instalarea Luminitei Tudora in functie, in institutie au inceput sa apara conflicte intre conducerea AJOFM Olt si echipa de management, celei din urma fiindu-i reprosate numeroase erori constatate in documentele redactate pentru implementarea proiectului. Tensiunile s-au acutizat in momentul in care Cristinel Carloganu, directorul executiv al AJOFM Olt, a refuzat sa dea avizul pentru numirea unui alt angajat al SC Ada si Roby Consulting SRL, Luigi Stancu, pe postul de coordonator logistic, pentru ca acesta nu indeplinea conditiile legale. Mai mult chiar, lui Luigi Stancu i-a fost interzis accesul in institutie, dupa ce Lavinia Nicolae, asistent manager din partea AJOFM, l-a acuzat pe acesta ca a jignit-o si a lovit-o.
Nemultumiti ca lucrurile nu merg asa cum vor ei, Cristian Iancu, administratorul SC Ada si Roby Consulting SRL, si Luminita Tudora au trimis sesizari catre mai multe institutii, printre care Ministerul Muncii, AMPOSDRU si ANOFM, in care se plangeau ca majoritatea intarzierilor din proiect sunt datorate managementului defectuos si abuziv al directorului executiv al AJOFM Olt, Cristinel Carloganu. Printre altele, Carloganu era acuzat de tratament jignitor si defaimator care aduce leziuni demnitatii umane, la adresa echipei de management al proiectului, lipsa colaborarii, respingerea fara fundament si temei legal a majoritatii documentelor depuse in vederea aprobarii sau avizarii, sau obstructionarea in mod sistematic, prin comportament abuziv, de tip dictatorial in atingerea indicatorilor si activitatilor din proiect.
Acuzatiile la adresa lui Carloganu, demontate de echipa de control
in urma sesizarilor, la AJOFM Olt s-a deplasat, la sfarsitul lunii iulie, o echipa mixta de control formata din reprezentanti ai Corpului de control al Ministerului Muncii, ANOFM, DGA AMPOSDRU. Dupa cinci zile de verificari, in care au luat la puricat toate documentele posibile si s-au cerut note explicative, concluzia echipei de control a fost ca toate acuzatiile la adresa lui Carloganu sunt nefondate. La iveala a iesit insa o serie de nereguli grave in activitatea celor care se plangeau ca sunt obstructionati.
Furnizorul de servicii nu si-a indeplinit atributiile asumate prin contractul de prestari servicii nr. 3385/128/27.12.2010. Realizarea achizitiilor publice a suportat intarzieri majore, deoarece documentatia de atribuire a fost respinsa in mod repetat, datorita lipsei de experienta si profesionalism a echipei de management prin faptul ca in urma recomandarilor facute de reprezentantii ANRMAP pentru corectarea erorilor din documentatie, acestia au considerat ca este necesar sa schimbe documentatia in totalitate, urcand pe SEAP a doua, a treia sau a patra oara documentatii foarte diferite de prima forma. Nu au urmarit recomandarile din tabelul de masuri transmis de echipele de monitorizare si control ale OIR Sud Vest Oltenia. Echipa de management nu gestioneaza si nu controleaza modul de desfasurare a activitatilor de formare asa cum si-a asumat prin contractul de prestari servicii. Modul de intocmire si prezentare a documentelor proiectului este defectuos, nu exista o arhivare corecta si coerenta a documentelor proiectului nici macar pentru contractul de finantare POSDRU/85/5.1/S/55302, se arata, printre altele, in raportul de control. De asemenea, in raport se mai precizeaza ca documentele justificative privind deplasarile efectuate sunt completate incorect, iar furnizorul de servicii, adica SC Ada si Roby Consulting SRL, a permis existenta unei situatii de incompatibilitate. in incompatibilitate s-a aflat chiar managerul de proiect Luminita Tudora, care din iunie 2012 figura cu contract de munca si la unul din partenerii proiectului Alter Tour. La acelasi partener al proiectului figura de altfel cu contract de munca si un alt angajat al SC Ada si Roby Consulting SRL, Luigi Stancu, cel caruia Carloganu a refuzat sa-i dea avizul pentru postul de coordonator logistic.
Echipa de control a propus, printre alte masuri, suspendarea contractului de prestari servicii incheiat cu SC Ada si Roby Consulting SRL, pe rolul instantei aflandu-se un dosar in care AJOFM Olt solicita rezilierea contractului. Pana la solutionarea cauzei, institutia a obtinut o ordonanta presedintiala de suspendare a contractului.