Dupa aproape 3 ani de zile in care s-a muncit pentru ca statia sa ajunga la standarde europene, sa fie performanta, moderna si mai ales, sa nu polueze, lucrarile s-au incheiat si noua statie urmeaza a fi inaugurata. Evenimentul se va desfasura joia aceasta, in prezenta premierului Victor Ponta si a Rovanei Plumb, ministrul Mediului.
Ceremonia oficiala de inaugurare a lucrarilor de investitii privind Reabilitarea si extinderea statiei de epurare Slatina, va avea loc joi, potrivit unui comunicat de presa al Companiei de Apa Olt. Evenimentul este programat a incepe in jurul orei 10:30, in incinta statiei de epurare Slatina – DC 90 A, si sunt asteptati premierul Victor Ponta si Rovana Plumb, ministrul Mediului si Padurilor, precum si reprezentanti ai administratiei locale si ai autoritatilor implicate in implementarea contractului.
Contractul Reabilitarea si extinderea statiei de epurare Slatina are o valoare de aproape 60 de milioane de lei, fara TVA; lucrarile au demarat pe 23 noiembrie 2009 si au avut o durata totala de executie de 33 luni.
in cadrul contractului, au fost reabilitate treapta mecanica si treapta biologica de epurare si s-au construit doua linii noi: una de tratare tertiara a apei uzate (pentru eliminarea azotului si fosforului) si una pentru tratarea namolului. Din fondurile alocate pentru statia de epurare, s-au construit si cladiri noi pentru laboratoare de analiza chimica si biologica a apei uzate. Multumita investitiei, municipiul Slatina dispune acum de o statie noua de epurare, cu o capacitate maxima de preluare a apei uzate de 322.2-644.4 l/s, care poate deservi 71.700 locuitori si care corespunde cerintelor de mediu reglementate de legislatia Uniunii Europene si cea nationala.
Contractul face parte din proiectul major de investitii Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt cofinantat de Uniunea Europeana, in valoare totala de 288.508.230 lei fara TVA si derulat de Compania de Apa Olt in perioada 2009-2013, prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. Contributia nerambursabila a Uniunii Europene se cifreaza la 85%, cea a Guvernului Romaniei la 13%, iar restul de 2% este asigurat din fonduri nerambursabile de la bugetul local.