Pe 16 octombrie, printr-o decizie definitiva si irevocabila, Curtea de Apel Craiova a decis ca articolul 5, aliniat 3 din HCL Slatina nr. 204/2008, privind blocarea masinilor oprite sau stationate neregulamentar, este nelegal. La scurt timp dupa decizia instantei, Stelian Sima, presedintele UPSC, cel care s-a judecat aproape doi ani cu autoritatile locale pentru anularea hotararii de consiliu local, anunta intr-o conferinta de presa ca a reusit sa invinga sistemul. Reactia autoritatilor locale nu s-a lasat mult timp asteptata. Prin intermediul unui comunicat de presa, juristii Primariei Slatina precizau ca masinile parcate neregulamentar vor fi in continuare blocate sau ridicate, pentru ca sentinta civila invocata de catre Sima Stelian este lipsita de eficienta juridica. Argumentul acestora a fost ca instanta a constatat nelegalitatea articolului 5, alineatul 3, din HCL 204/2008, articol care nu se regaseste in cuprinsul actului administrativ mentionat. Articolul buclucas despre care juristii sustin ca nu exista in HCL este invocat insa, ca parte din HCL 204, in toate notele de constatare prin care soferii ghinionisti sunt informati ca li s-au blocat rotile masinilor. S-a procedat la blocarea rotilor, in conformitate cu prevederile art. 5 (3), lit. B (b) din HCL nr. 204/30.12.2008, scrie negru pe alb in notele de constatare intocmite de politistii locali. Mai pe scurt, e geva de genul voi il vedeti, dar nu e, iar sanctiunile continua sa curga desi, potrivit deciziei Curtii de Apel Craiova, baza legala nu mai exista.
intr-o recenta conferinta de presa, Stelian Sima a repus pe tapet problema neaplicarii deciziei instantei, afirmand ca va ajunge pana la CEDO daca va fi nevoie.
Acest act administrativ a fost anulat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Cum e posibil ca o autoritate publica locala sa nu o puna in aplicare? Ce spuneau cei de la Politia Locala, aberatiile ca daca se anuleaza articolul 5 vor fi nevoiti sa treaca direct la ridicarea masinilor este o mare prostie. Celelalte articole din HCL 204 sunt ca la domino – a cazut unul, cad toate. Scheletul acestei hotarari este pe articolul 5, a carui anulare am obtinut-o in instanta. Eu am facut adresa catre Primaria Slatina, i-am instiintat ca s-a anulat. Am facut adresa catre Guvern, catre MAI, respectiv Institutia Prefectului. Am vorbit personal cu domnul prefect, si mi-a zis sa vedem, sa iau si eu legatura…. Dupa asta, am facut denunt la Parchet cu privire la ceea ce se intampla. Sunt autoritatile abilitate. Pe data de 9 m-am adresat si sefului Politiei municipiului Slatina, sa ia masurile imediate ce se impun conform legilor in vigoare privind sanctionarea pe drumurilor publice in baza unui act administrativ anulat de justitie definitiv si irevocabil. Nu am primit pana acum nici un raspuns, dar lucrurile nu vor ramane asa. Este un abuz in serviciu, este inselaciune, pentru ca vine lucratorul Politiei Locale si aplica o sanctiune in baza unui act care nu mai este valabil, a fost anulat de justitie. Omul poate nu stie ca acea hotarare de consiliu local a fost anulata si plateste. Fac apel la cetateni sa ia atitudine, sa nu se mai lase inselati, nu mai exista baza legala pentru blocarea si ridicarea masinilor in Slatina. Toti cei care au fost sanctionati pe baza acestei hotarari dupa data de 16 octombrie vor avea castig de cauza in instanta, le ofer tot sprijinul meu. Voi merge mai departe, si la Curtea Europeana de Justitie, si la CEDO, nu se poate asa ceva, a spus Sima.
Abuz al autoritatilor pe tema blocarii masinilor in Slatina
- Advertisement -
- Advertisement -