Primul caz de gripa pandemica cu virus AH1N1 a fost confirmat de specialistii de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti. Pacientul este un barbat de 53 de ani, din Caracal, care se afla in evidente cu mai multe afectiuni medicale, printre care obezitate, diabet zaharat tip II, insuficienta cardiaca congestiva.
Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Olt, barbatul s-a prezentat la sectia de Primiri-Urgente a Spitalului Judetean Slatina pe 5 ianuarie, si a fost internat la sectia Terapie Intensiva, cu diagnosticul insuficienta respiratorie acuta, bronhopneumonie acutizata. Din cauza ca barbatul suferea si de alte boli, medicii au decis tranferarea acestuia la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti.
Pacientul se afla in evidenta medicului de familie cu diabet zaharat tip II, obezitate, insufucienta cardiaca congestiva, fibrilatie atriala permanenta si hipertensiune gradul III. Deoarece sub tratamentul administrat starea clinica s-a inrautatit, s-a hotarat transferarea de urgenta a acestuia la Institutul Matei Bals din Bucuresti. Aici a fost internat cu diagnosticul sindrom respirator acut sever, si conform procedurilor legale, a fost investigat pentru detectia virusurilor gripale, inclusiv a celui AH1N1, pandemic 2009, a declarat Gabriela Gogiu, purtatorul de cuvant al DSP Olt.
Conform DSP, pe 11 ianuarie, analizele au aratat ca barbatul era infectat cu virusul gripei porcine. Pe 11 ianuarie am fost informati de rezultatul obtinut, prin care s-a confirmat prezenta virusului gripal AH1N1. Conform metodologiei de supraveghere a gripei, ARI si SARI 2012-2013, DSP a declansat metodele de investigare asupra conditiilor favorabile de imbolnavire, cu urmatoarele constatari: nu s-a identificat posibilitatea contactului cu un caz confirmat din import, bolnavul nu a parasit localitatea de domiciliu, nu au existat cazuri compatibile cu gripa in jurul pacientului, a mai spus Gabriela Gogiu.
Ca prima masura luata de DSP Olt in acest caz, s-a intensificat actiunea de vaccinare antigripala (masura profilactica) in jurul cazului si supravegherea clinica a contactilor.