Conducerea Inspectoratului scolar Judetean a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ultimele noutati si informatii legate de clasa pregatitoare, care va ramane pana la urma in invatamantul obligatoriu. La intalnire au participat si reprezentanti ai sindicatelor din invatamant, precum si ai Asociatiei Judetene a Parintilor.
Ministerul Educatiei Nationale a decis mentinerea clasei pregatitoare in invatamantul obligatoriu, insa parintii mai au de asteptat pana cand isi vor putea inscrie copiii la scoala. Conducerea IsJ Olt a organizat ieri o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat ultimele informatii legate de clasa pregatitoare. As vrea sa va prezint ideile principale asupra carora s-a cazut de acord, si anume mentinerea clasei pregatitoare ca parte a invatamantului primar obligatoriu, incepand cu varsta de 6 ani, organizarea ei intr-un mod cat mai flexibil, astfel incat din punct de vedere al locului de desfasurare a activitatii, clasa pregatitoare sa se faca fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum, si cu cadre didactice calificate pentru invatamantul primar, a declarat Felicia Man, inspectorul scolar general.
Ultimul an in care copiii pot fi inscrisi direct in clasa I
inscrierea copiilor se va face in functie de varsta acestora si de decizia parintelui – copiii care au 7 ani impliniti pana la 31 august 2013 inclusiv, la solicitarea parintilor vor fi inscrisi in clasa I, 2013 fiind si ultimul an in care copiii mai pot fi inscrisi direct in clasa I; copii care au 6 ani impliniti pana la 31 august 2013 inclusiv vor fi inscrisi in clasa pregatitoare; cei cu 6 ani impliniti intre 1-31 septembrie 2013 – in clasa pregatitoare, daca parintele solicita acest lucru in scris si evaluarea expertilor atesta pregatirea copilului, sau la gradinita, in grupa mare, daca parintele nu doreste inscrierea in invatamantul primar sau expertii recomanda inscrierea la gradinita.
Clasa pregatitoare nu va aduce decat beneficii, cred reprezentantii parintilor
Reprezentantul parintilor din judet, Gheorghe Floricica, este de parere ca clasa pregatitoare nu va aduce decat beneficii; acesta a dat exemplul mai multor tari europene in care invatamantul obligatoriu incepe de la o varsta frageda.
Vreau sa va spun ca ce facem acum nu e ceva iesit din comun, nu facem decat sa punem in aplicare o lege, legea educatiei nationale; probabil in urmatorii ani se va stabili si ce va fi cu clasa a IX-a, care va fi la nivel de scoala, si apoi o sa avem intr-adevar liceu. Dupa cele 10 clase nu o sa mai existe cazuri ca acum, in care constati ca elevii au ajuns in clasa a XII-a si sunt lipsiti de informatie, nu trec bacalaureatul. Vreau sa va spun ca la nivel de Uniune Europena, un raport oficial al Comisiei Europene privind educatia in Europa in 2012, ne spune ca copiii incep educatia formala la o varsta din ce in ce mai frageda; in 10 tari invatamantul obligatoriu incepe cu un an mai devreme, chiar cu 2 ani in cazul Letoniei, in celelalte tari a fost extinsa durata invatamantului cu un an sau doi, iar in Portugalia, in urma reformelor recente, cu 3 ani. Noi suntem de acord cu clasa pregatitoare, o sa mai punem cateva observatii pe site-ul federatiei (n.red. Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – invatamant Preuniversitar), cu privire la materie, pe care parintii o vor mai interactiva, mai putin incarcata, cu pauze putin mai lungi, a declarat Gheorghe Floricica.
Sindicat: E prematur sa spunem daca va fi mai rau sau mai bine!
Putin mai reticenti s-au aratat sindicalistii, care au spus ca primele rezultate pozitive sau negative se vor vedea dupa o prima promotie de elevi.
Rezultatele privind noul sistem de functionare a ciclurilor de invatamant le putem constata dupa o prima promotie, pentru ca e prematur acum sa spunem daca va fi mai bine sau mai rau decat vechiul sistem, care, din punctul meu de vedere, a tinut cont de traditiile invatamantului romanesc si de ce ne-a lasat mostenire Spiru Haret. Eu sper ca noua forma de organizare sa dea rezultate, a spus Ionel Barbu, liderul SIP Olt.