9.8 C
Slatina
joi,15 mai,2025

Ultimele Articole

Directia de Sanatate Publica sfatuieste oltenii sa nu faca excese alimentare de Paste

- Advertisement -

Oltenii sunt sfatuiti sa-si aleaga cu grija locul de unde isi vor face cumparaturile, nu de la vanzatorii ambulanti de pe marginea drumului, ci numai din locuri autorizate, unde produsele sunt pastrate in conditii de igiena si sunt avizate de MS; sa nu achizitioneze bauturi alcoolice traditionale (vin, tuica) de la comerciantii ambulanti; sa verifice valabilitatea produselor si a modului de depozitare, mai ales cand e vorba de lactate, oua, carne; sa depoziteze corespunzator produsele perisabile la temperaturile indicate pe etichete in conditii optime. De asemenea, suprafetele destinate prepararii alimentelor trebuie pastrate in conditii de igiena maxima; e important sa se evite contactul intre alimentele crude, neprelucrate si cele pregatite/gatite, si totodata pregatirea alimentelor de catre persoane care prezinta leziuni sau infectii la nivelul tegumentelor.

Persoanele care sunt la regim trebuie sa fie foarte atente

Masa copioasa de Paste vine imediat dupa o saptamana sau mai multe de post, atunci cand meniul zilnic a fost sarac in proteine. Dupa perioada de post, supra alimentatia poate pune in pericol sanatatea si chiar viata. Specialistii recomanda cumpatare, pentru a evita problemele cauzate de excesul alimentar. Vedetele meniului pascal, carnea de miel si ouale rosii, sunt destul de grele pentru organism, de aceea se recomanda cumpatare in privinta lor. Carnea de miel contine mult colagen si este greu digerabila. Ca alternativa, se poate folosi carnea de vitel, peste sau curcan. La masa de Paste nu ar trebui mancate mai mult de doua oua, mai ales daca pe langa ele exista si drob, ciorba si friptura de miel, cozonac, bauturi alcoolice si sosuri grase. Cardiacii nu trebuie sa se abata de la regimul prescris de medici si sa manance nesarat. Cei cu afectiuni renale ar trebui sa consume cu prudenta oua si carne, iar diabeticii sa evite zaharul. in acelasi timp, persoanele care au tinut post trebuie sa revina treptat la alimentatia normala. Medicii recomanda o pauza de cel putin 3 ore intre mese si consumul mai mare de lichide, spun specialistii.
La aparitia primelor semne de boala, precum dureri abdominale, greata, varsaturi, febra, se va evita automedicatia, iar persoana in cauza trebuie sa se prezinte la medic pentru stabilirea unui diagnostic.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți