stirbu a precizat ca nu se va antepronunta asupra votului pe care il va da in calitate de membru al Comisiei si in calitate de deputat, prezentand insa o serie de argumente impotriva proiectului minier.
Acest proiect minier, din punctul meu de vedere la ora actuala reprezinta o hotie, si incerc sa-mi gasesc cuvintele potrivite la adresa locuitorilor si cetatenilor acestei tari. Aceasta corporatie beneficiaza de scutiri de taxe si impozite, implicit taxe vamale, pe o perioada de zece ani. Redeventa din profitul acestei companii este de 2%, respectiv 2% din 4,4 milioane USD pe an. Luand in calcul ca aceasta companie este scutita de impozite si taxe pe o perioada de zece ani, ajungem la concluzia ca beneficiul statutului roman, vorba lui Caragiale, este mic, daca nu cumva lipseste cu desavarsire. in urma exploatarii rezulta o structura de steril de 220 de milioane de tone. in urma finalizarii acestei exploatari va rezulta un lac de decantare cu o capacitate de 250 de milioane metri cubi si cu o suprafata de 100 de hectare care va fi in spatele unui baraj inalt de 100 de metri format din roca sterila, din reziduurile rezultate in urma exploatarii. Deci nu un baraj asa cum il stim toti, din beton, fier beton armat sau cu structura de fier, ci un baraj, efectiv un zid din acea roca sterila, a declarat Gigel stirbu. Deputatul liberal a precizat ca, in cadrul audierilor de marti, senatorul Darius Valcov, presedintele Comisiei speciale, a intrebat-o pe Rovana Plumb, ministrul Mediului, ce se va intampla in situatia in care se va produce un cutremur, pentru ca barajul va ceda iar lacul de 250 de milioane de metri cubi plini cu cianuri se va deversa in zona.
Doamna ministru Rovana Plumb ne-a spus ca trebuie sa avem incredere in domnia sa, ca domnia sa a fost presedinta ANPC si a dat amenzi celor pe care i-a prins cu carne infestata cu salmonella, si ca atare dovada noi trebuie sa avem incredere ca este o femeie care isi face datoria, a spus stirbu.
Cele 550 de locuri de munca dispar la finalul exploatarii!
Deputatul liberal a adus si o serie de argumente de ordin arheologic si istoric impotriva acestui proiect, mentionand totodata ca, din moment ce exploatarea se va face pe baza de detonare, situri arheologice de o importanta inestimabila pentru patrimoniul national si universal, ce ar putea exista in acea zona, ar fi distruse.
stirbu a afirmat ca poate intelege punctul de vedere al autoritatilor locale din Rosia Montana, care doresc crearea de locuri de munca si dezvoltarea zonei, dar a precizat ca nu vor exista decat 550 de locuri de munca ce vor disparea la finalul exploatarii.
Noi toti suntem trecatori, ce ramane dupa ce aceasta exploatare se termina? Cele 550 de locuri de munca dispar, ramane acel lac de decantare de 250 de milioane de metri cubi, raman patru halde de steril, ramane un peisaj dezolant. Pe langa asta, dupa ce se face exploatarea, acea zona nu mai poate intra in patrimoniul UNESCO.
Ca liberal, sunt pentru exploatarea minereului, sunt pentru crearea de locuri de munca, sunt pentru dezvoltare durabila si pentru dezvoltarea tuturor zonelor acestei tari. Dar aceasta zona face parte din patrimoniul national romanesc, acea bogatie de acolo nu este numai a celor de la Rosia Montana, pentru ca asta este motivul pentru care vine in Parlament – face parte din patrimoniul national, deci este al tuturor cetatenilor acestei tari. Daca acolo se exploata lemnul, cu siguranta nu exista aceasta dezbatere nationala, cu siguranta nu era o lege speciala. Acolo se exploateaza o cantitate enorma de metale pretioase. in alta ordine de idei, vreau sa va spun ca exista un studiu al Institututului National de Geologie, care in 1973, in urma forarilor efectuate acolo, a descoperit ca exista o concentratie foarte mare de metale rare pe tona. Am intrebat la randul meu ieri, pe presedintele ANRM, daca, dupa inceperea exploatarii, se descopera aceasta concentratie mare de metale rare, cine le exploateaza, si mi-a spus ca cel care este proprietarul concesiunii, adica RMGC. Pai si atunci unde este castigul statului roman? A zis, pai nu, ca atunci renegociem. Sa ma ierte Dumnezeu, v-aduc aminte de Bechtel…
Pe zi ce trece mesajele pe care le primesc, mail-urile care mi-au blocat o casuta de mail, tot ceea ce primesc ma duce la ideea ca acolo sunt niste interese extrem de mari, la baza carora stau bani. Eu personal nu vreau sa fiu partas intr-o lupta dusa de niste grupuri sau de niste oameni ale caror interese transced interesele poporului roman, si ca mine sunt foarte multi parlamentari PNL, PSD, PDL, PPDD, UDMR, a spus stirbu. Liberalul a afirmat ca a refuzat sa-si insoteasca colegii din Comisie care s-au deplasat la Rosia Montana deoarece considera ca nu este nevoie sa mergi pana acolo ca sa intelegi ce se intampla.
Nu merg acolo pentru ca nu vreau sa ma vad la televizor sau sa creada cineva ca-mi fac imagine pe spatele unora sau altora. Nu merg acolo pentru ca eu cunosc foarte bine proiectul si aspectele astea si nu cred ca trebuie sa te duci la Rosia Montana pentru o zi sa vezi niste munti, niste gauri de mina, ca sa intelegi ce se intampla acolo. Aceasta exploatare este una de suprafata. Ce vedem la televizor cu minerii bagati in mina, sunt oameni care nu locuiesc acolo, locuiesc la 30, 40, 50 de kilometri. Daca ati fost atenti la detalii, oamenii aia au castile noi-noute, cu etichetele pe ele, cu lampase noi, cu salopete si cizme care inca au etichetele pe ele. Sunt de acord cu domniile lor ca vor sa munceasca, dar revin la ce am spus mai devreme – 550 de locuri de munca in varful exploatarii, iar acolo nu vor fi neaparat mineri. Vor fi excavatoristi, soferi, ingineri, specialisti adusi din alta parte. Vor fi oameni care vor lucra in acea fabrica de extractie a minereului din roca, a spus stirbu.