Astazi noi va prezentam un obiectiv – programul nostru de crestere a capacitatii la aluminiu prelucrat de la 120.000 t la 140.000 de tone in viitor. E vorba de un obiectiv care cuprinde 3 utilaje – un strecher (linie de planat prin intindere) pentru banda, o instalatie de taiere la lungime si sistem automat de impachetare si o instalatie de fasiere. Sunt echipamente foarte moderne, care au o capacitate de aproximativ 50.000 de tone. Utilajele sunt foarte moderne, iar calitatea productiei este exceptionala; practic, tabla produsa cam seamana cu oglinda. Diversificam productia, vom ajunge la grosimi de 6,5 mm, cu latimi intre 15 mm si 1.650 mm, acestea sunt produse cu destinatie speciala. Aceste utilaje, in afara de faptul ca ajuta la reducerea costurilor, cresterea productivitatii, dar si a gamei sortimentale, ne ajuta pe noi sa livram in alte domenii, cum ar fi industria de white goods, refrigeratoare, aer conditionat, radiatoare, auto. Daca la placi principala tinta a noastra este sa fim principali furnizori pentru industria aeronautica, aici ne dorim sa fim furnizori pentru industria auto. in momentul de fata livram la aproximativ 20 de firme, dar suntem cu multe alte firme in testare, a explicat Gheorghe Dobra, managerul ALRO.
Investitia ne va ajuta sa crestem volumul la export; cu regret trebuie sa va spun ca in Romania – desi noi suntem producator mare de aluminiu – din productia pe care o realizam la aluminiu prelucrat, peste 90% e destinata exportului. Ne-ar fi convenit sa livram in tara, dar sunt foarte putini consumatori aici; de exemplu, la placi avem doar 5 consumatori in tara, iar cantitatile sunt foarte mici. Livram cam 4-5.000 de tone in tara, dar cantitatea e foarte mica. Ca si rezultate ale proiectului sunt linia de taiere la lungime, de asemenea, parametrii tehnici realizati sunt foarte buni – am ajuns sa avem clienti care ne cer sa le livram cu half commercial tollerance, in conditiile in care noi putem obtine aici produse care au un sfert din toleranta standardelor internationale. E linia de taiere la lungime si sistemul automat de impachetare, apoi avem linia de fasiere, unde capacitatea este de 30.000 de tone pe an. Acest tip de produse pot avea o profitabilitate foarte mare, sunt produse speciale. Valoarea adaugata se va reflecta la ALRO in profitabilitatea companiei, iar asta se va reflecta si asupra comunitatii locale. Aceasta instalatie care a costat aproape 10 milioane de euro lucreaza cu vreo 15-16 oameni, a conchis Dobra.
ALRO are in prezent peste 3.600de angajati, din care cei mai multi sunt la Slatina – 2.500, la Tulcea sunt 700, iar la Sierra Leone 450.
Proiectul a fost cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, si a avut o valoare totala de peste 43 milioane lei, din care 17,18 milioane lei reprezinta finantare europeana nerambursabila.
Utilaje de ultima generatie pentru ALRO Slatina, printr-un proiect cu finantare europeana
- Advertisement -
- Advertisement -