Apa de pe acoperisul imobilului se scurge la ele in casa si le-a inundat locuinta. Tencuiala a inceput sa cada iar toti peretii, mobila si podeaua sunt imbibate cu apa. Cele doua femei, care au si grave probleme de sanatate, nu pot suporta cheltuielile aferente reparatiei acoperisului si se plang ca vecinii refuza sa le ajute.
Din 2006-2007 avem problema aceasta dar acum este mai rau. Vecinii refuza sa contribuie la reparatia acoperisului. Mai mult, cei de langa noi si-au facut sarpante pe acoperis si acum toata apa de la ei se scurge la noi. Avem apa in toata casa. Am zugravit de curand holul dar nici nu se mai cunoaste vopseaua din cauza apei care s-a infiltrat. Stam cu ligheanele puse in pat, pe jos… Am fost nevoite sa aruncam canapeaua din sufragerie dupa ce a picat apa din tavan pe ea. Din cauza aceasta avem si igrasie. Nu putem curata cu clor sau cu alte substante pentru ca eu am astm si pot face o criza care sa-mi fie fatala a declarat Maria Dumitra, de 73 de ani, proprietara locuintei.
Femeia este disperata si nu stie la cine sa mai apeleze.
Am anuntat autoritatile de atatea ori pana acum. Ni s-a promis ca blocul va intra intr-un prgram de reabilitare dar pana acum nu s-a intamplat nimic. Marti o sa merg in audienta la domnul primar Minel Prina sa-i explic si dansului situatia, sa vedem daca ne poate ajuta, a adaugat batrana.
Blocul nu are asociatie de proprietari
Potrivit legii, toti locatarii unui bloc, indiferent de etajul la care locuiesc, sunt obligati sa contribuie financiar la plata reparatiilor acoperisului. Problema este ca blocul respectiv nu are asociatie de proprietari asa ca reparatia ar urma sa fie platita din buzunarul celor doua femei.
Nu mai avem asociatie de proprietari, nu a mai vrut nimeni sa raspunda de bunurile comune de pe scara aceasta. Daca avem probleme cu acoperisul, care este bun comun, daca avem probleme cu subsolul, cu lumina pe scara, cu curatenia, trebuie sa le rezolvam singuri, a povestit Claudia Dumitra, fiica batranei.
Aceasta spune ca acoperisul a mai fost reparat in anul 2000.
Am vrea sa reparam acoperisul, dar vecinii ne trimit pe noi, care avem probleme medicale, sa cautam firma, sa platim din buzunarul nostru si apoi sa ne dea ei banii. Am mai reparat in anul 2000 acoperisul, tot pe banii nostri. Am recuperat de la vecini doar jumatate din bani, si asta dupa vreo doi ani, a adaugat femeia.
Cele doua femei ar putea scapa de acesta problema daca blocul in care locuiesc ar fi inscris in programul local de reabilitare termica. Reprezentantii Primariei Slatina spun insa ca nu toti locatarii imobilului cu pricina au fost de acord cu reabilitarea.
Singura solutie ca familia respectiva sa poata fi ajutata de primarie este ca blocul respectiv sa fie inscris in programul de reabilitare energetica prin fonduri europene. Prin acest program se aplica termo-hidroizolatie pe terasa blocului si la subsol. Potrivit legii asociatiilor de proprietari, obligatia de a repara este comuna tuturor locatarilor din blocul respectiv. Daca nu sunt inscrisi in asociatie obligatia ramane a familiei respective. Trebuie sa administreze in cele mai bune conditii blocul in care locuiesc, a declarat viceprimarul Mihaela Stana.