O mare parte din locuitorii orasului continua sa abandoneze cainii in cele mai neasteptate locuri, sau si mai rau, sa incerce sa-i omoare, fara sa aleaga solutia cea mai la indemana, si anume sterilizarea. De aici porneste totul, spune Gratiela Ristea, reprezentantul asociatiei infiintate cu 7 ani in urma in Slatina.
Nu s-au inregistrat cereri de adoptie in ultima perioada, a fost un singur slatinean care a sunat sa intrebe daca avem un caine de o anumita rasa pe care l-ar putea lua acasa. Cei care vor sa adopte trebuie sa stie ca este absolut gratuit; se va semna un contract de adoptie si o declaratie de angajament prin care se obliga sa-i acorde hrana, tratament pe tot parcursul vietii. Noi facem si controale, si s-a mai intamplat sa luam acasa cateva animale, pentru ca nu erau hranite si erau tinute in lanturi foarte stranse. Cei mai multi vor caini pentru locuintele de la tara, caini care sa latre si sa manance putin, ori asa ceva este imposibil, explica Gratiela Ristea, reprezentantul asociatiei.
Desi a fost demarata o actiune de informare a cetatenilor asupra posibilitatii de sterilizare gratuita, slatinenii sunt in continuare impasibili. Cei mai multi caini pe care i-am sterilizat au provenit din curtile institutiilor; sunt pe lista la ora actuala 69 de femele si 18 masculi, plus alte 20 de animale de la o firma. Avem un registru cu numele celor care vin cu animalul la sterilizare, o evidenta clara a situatiei derulate pana acum, insa desi e gratuit, nici asa nu se deranjeaza. Cand exista targul de saptamana in oras, gaseam foarte multi caini adusi de stapani cu lantul de gat si lasati acolo. Am inteles ca in noua lege privind maidanezii va fi introdus un articol prin care sterilizarea va fi obligatorie, si poate atunci numarul cererilor va fi mai mare, a spus Gratiela Ristea.
Nedoriti de slatineni, adoptati de straini
Nu putine au fost cazurile in care strainii au venit in oras pentru a adopta un catel din adapostul asociatiei. Motivul este de ordin financiar, dat fiind ca in afara, centrele de ingrijire a animalelor fie nu exista, fie percep taxe de sute de euro pentru adoptie. Hraniti, ingrijiti, deparazitati si sterilizati, multi ciini din adapostul slatinean au fost primiti cu bratele deschise in casele unor stapani iubitori din afara tarii.
Am avut cereri de adoptie de la persoane din strainatate, care au preferat sa vina aici si sa ia un catel fara stapan. Decat sa plateasca sute de euro pentru adoptie, in Slatina au avut avantajul de a nu plati niciun ban. Sunt si astfel de persoane cu suflet mare care isi doresc un animal si poate nu au de unde sa il ia, cum ar fi Olanda, unde nu exista adaposturi pentru animale, a mai spus reprezentanta asociatiei.
Animale maltrate
Tragedia petrecuta in Bucuresti a starnit un val de ura si asupra cainilor fara stapan din Slatina, si de multe ori, reprezentantii asociatiei au gasit pe strazi animale omorate sau chiar impuscate.
De cand cu campania legata de caini, am intervenit in multe cazuri de maltratare fizica. A trebuit sa cerem ajutorul pompierilor pentru a scoate din fantani dezafectate caini si pisici; au murit acolo de foame, unii langa altii, insa nu au ajuns la canibalism. Pe strada Unirii ni s-a intamplat sa gasim 3 caini taiati la gat, dar cel mai socant caz a fost cel al unei catele impuscate cu 73 de alice si lasata in strada. Animalul a paralizat, insa a fost adoptat in cele din urma. Oricate adaposturi s-ar crea, nu ar face fata numarului de animale aduse. Singura solutie este sterilizarea, care e si recunoscuta de OMS. Aici trebuie sa se intervina pentru a stopa inmultirea animalelor. Din pacate insa, oamenii nu suna pentru sterilizare, si problema nu este numai la nivelul oraselor, ci si in localitatile din judet, a conchis Gratiela Ristea.
in adapostul asociatiei Prietenii nostri se gasesc in momentul de fata 238 de animale. Pentru a steriliza animalele pe care le au, slatinenii se pot adresa asociatiei la numarul de telefon 0728.32.17.29. Sterilizarea este gratuita, pe baza unei programari, iar proprietarii animalelor sunt anuntati cu doua zile inainte de procedura.