19.9 C
Slatina
marți,1 iulie,2025

Ultimele Articole

Profesorii dau in judecata primariile

- Advertisement -

Situatia cu care se confrunta sute de cadre didactice din Olt in ceea ce priveste plata cheltuielilor cu naveta nu este singulara. Asta in conditiile in care primariile si consiliile locale au fost somate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sa achite datoriile restante. Cu legea in defavoarea lor, edilii locali invoca acelasi motiv de fiecare data: lipsa banilor.
Localitati unde primariile, in frunte cu domnii primari, refuza sa deconteze cheltuielile de naveta, si unde se formuleaza periodic actiuni in instanta sunt Draganesti-Olt, Carlogani, Scornicesti, Dobrun, Osica de Jos, Radomiresti, Osica, Visina Veche, Garcov, Obarsia si Valea Mare. si localitati unde deja am formulat actiuni in instanta, avem hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, si primariile refuza punerea lor in executare sunt Redea, Stoenesti, Carlogani, Draganesti-Olt, Vitomiresti. O parte din ele au pus in executare deciziiile instantei, dar exista 5 consilii locale care refuza, pe motivul ca nu au bani, cu toate ca in conformitate cu prevederile legale, decontarea se face cu sume din bugetele locale si sume defalcate din TVA. Dumnealor pot sa solicite Consiliului Judetean rectificari bugetare, care sa acopere sumele respective. Noi am facut deja un demers catre Guvern si Parlament, solicitand inclusiv sanctiuni pentru primariile si consiliile locale care in mod sistematic refuza punerea in executare a hotararilor, a explicat Ionel Barbu, liderul SIP Olt.
in opinia liderului sindical, o solutie ar fi acordarea unei suprafete de teren cadrului didactic care desfasoara activitatea intr-o anumita localitate, pentru a-si ridica o locuinta, insa prevederile care reglementau acest lucru au fost uitate de cei veniti la conducere.
Cu restante avem la nivel de judet aproximativ 400 de persoane. Din pacate, numarul cadrelor care fac naveta creste an de an. Dascalii care aveau domiciliul in localitate au cam iesit la pensie, si in ultimii ani sunt din ce in ce mai putini tineri care au finalizat facultati cu profil pedagogic si provin din mediul rural. Mai mult, domnul Funeriu a eliminat toate acele prevederi din statut prin care cei care obtineau un loc de munca in mediul rural sa primeasca in folosinta o suprafata de pamant, in apropierea unui sat, pentru a-si construi locuinta, si o alta prevedere, pentru tinerii cu varsta sub 35 de ani care aveau posibilitatea sa primeasca credite subventionate de stat in vederea construirii de locuinte proprietate personala. Am solicitat, pe cat posibil, sa se revina la aceste decizii, si sa fie cuprinse intr-un act normativ. La fel a existat un alt proiect pe vremea doameni Udrea, cu locuinte pentru profesori, medici, agronomi, insa au fost uitate. Suntem in anul 2013, si nu e normal sa fim in aceasta situatie, cand acest lucru tine de o decizie la nivel politic. La fel se pot aplica si pentru ceilalti specialisti care vor sa locuiasca in localitatile unde isi desfasoara activitatea. La momentul actual, lucrurile acestea nu le gasim decat in programe electorale sau guvernamentale, dar in practica sunt lasate balta, a continuat Barbu.

Naveta inseamna pentru un dascal debutant aproape jumatate din salariu

Daca naveta nu ar costa atat de mult, poate situatia nu ar fi dramatica, insa sunt multe cazuri in care dascalii sunt obligati sa cheltuie aproape jumatate din salariu pe transportul la scolile unde predau.
Valoarea navetei oscileaza intre 150-450 de lei pe luna, depinde de distanta la care se deplaseaza cadrul didactic. Conform legislatiei in vigoare, cadrul didactic are fie varianta decontarii contravalorii abonamentului pe relatia respectiva, ori a biletelor de transport pe relatia respectiva, si o alta, pentru colegii care au masina proprietate personala, unde se deconteaza 7,5 l de benzina la suta de km. Sa nu uitam insa ca salariul de inceput al unui dascal este de 700 de lei, iar naveta Slatina-Draganesti, unde se gasesc foarte multi colegi, ajunge la 300 de lei pe luna, a conchis Ionel Barbu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți