Activitatea a inceput cu prezentarea PPT a unei imagini de ansamblu a bibliotecilor scolare si a celor mai marete biblioteci din lume.
in cadrul evenimentului s-a prezentat istoria scrisului pornind de la papirus, pergament, tablite de piatra pana la carte, iar elevilor li s-a prezentat si un e-book, ei fiind uimiti de prezentarea bibliotecii electronice.
Deoarece o serbare a Zilei Bibliotecilor scolare nu poate fi conceputa fara carte, a existat si o expozitie de carte veche si carte noua a editurii Hoffman, o expozitie de carte pe diverse domenii: arta, limba si comunicare, literatura pentru copii, literatura universala, atlasele lumii, etc.
De asemenea, a fost organizat un atelier de reconditionare a cartilor distruse intitulat Carte draga, iarta-ma ca nu te-am pastrat ! . Protagonistii au fost elevi ai scolii care impreuna cu cadrele didactice au incercat sa ajute cartile care sunt spirite, sunt ca florile, sunt ca o vioara pentru iubitorii de lectura.
Apoi s-a desfasurat concursul Ce stiu despre biblioteca?, un concurs de cultura generala, organizat pe grupe, care s-a adresat elevilor din ciclul gimnazial, la final copiii fiind rasplatiti cu diplome.
A urmat desfasurarea proiectului Semnul de carte in cadrul caruia elevii impreuna cu profesorii au confectionat semne de carte, care vor fi prezentate pentru un schimb de creatie cu alte tari, pe site-ul IASL-ului.
Totodata s-au prezentat carti vechi detinute de cadre didactice din localitate, care constituie un veritabil patrimoniu local, cum ar fi o pedagogie scrisa de mana, ce dateaza din anul 1901, documente scrise in alfabetul chirilic. Prin aceasta activitate am urmarit atragerea atentiei copiilor asupra importantei bibliotecilor pentru largirea universului lor cultural si pentru dobandirea unui capital cultural cat mai vast. Ne-am gandit ca prin apropierea copiilor de biblioteca sa-i provocam la lectura, scopul fiind stimularea curiozitatii si a gustului pentru lectura. De asemenea, dorim pregatirea unei elite intelectuale, a unei generatii deschise catre tot ceea ce inseamna cultura, pornind de la traditional catre modern, a declarat Eugenia Ioana Vlad, profesor de limba si literatura romana in cadrul scolii Gimnaziale Gheorghe Popescu din Margineni.
Luna Internationala a Bibliotecilor scolare, marcata de scoala Gimnaziala din Margineni
- Advertisement -
- Advertisement -