Patru persoane sunt cercetate in urma accidentului in care a fost implicat vicepresedintele CJ Olt Marius Oprescu, in cauza existand suspiciuni ca sangele prelevat in noaptea accidentului nu ar fi al lui Marius Oprescu. Joi, un comunicat al Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina informa ca s-a inceput urmarirea penala fata de Marius Oprescu si medicul Ecaterina Buzau. Oprescu era acuzat de savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals privind identitatea si refuzul, impotrivirea ori sustragerea conducatorului unui autovehicul de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat in vederea stabilirii alcoolemiei, iar medicul Ecaterina Buzau era acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, complicitate la fals privind identitatea si favorizarea infractorului. Joi seara, atat cei doi cat si Andrei Iordache, managerul Spitalului Judetean, si asistenta Maria Stanca, cea care a prelevat probele de sange in noaptea accidentului, au fost retinuti pentru 24 de ore in baza unor ordonante emise de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina si dusi in arestul IPJ Olt. Ultimii doi au fost retinuti pentru favorizarea infractorului si abuz in serviciu contra intereselor publice. Vineri dimineata, competenta a fost declinata catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, iar cei patru au fost reaudiati ore in sir, la final fiind schimbate si incadrarile. Marius Oprescu este acuzat acum pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si instigare la fals intelectual. Odata cu expirarea ordonantelor de retinere, cei patru au fost pusi pe rand in libertate, singurul pentru care procurorii au decis sa faca propunere de arestare preventiva fiind Marius Oprescu.
Acesta s-a prezentat sambata la Judecatoria Slatina, unde s-a judecat cererea procurorilor. La finalul unei sedinte de peste doua ore, magistratii au respins propunerea de arestare preventiva a lui Marius Oprescu, dispunand fata de acesta interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.
In baza art.149/1 alin.9 c.p.p., respinge cererea formulata de Parchetul de pe langa Curtea de apel Craiova privind arestarea preventiva a inculpatului O.M.
(…) dispune fata de inculpatul O.M. masura obligarii de a nu parasi tara, pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 26.10.2013 pana la data de 24.11.2013. In baza art. 145 ind. 1 rap. la art. 145 alin.1/1 c.p.p., inculpatul este obligat sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz, la instanta de judecata ori de cate ori este chemat. b) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea respectiv Politia mun Slatina, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat. c) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea organului judiciar care a dispus masura. d) sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme, se arata in incheierea instantei. Hotararea nu este definitiva, procurorii anuntandu-si sambata intentia de a face recurs.
Nu ma consider vinovat!
Decizia magistratilor slatineni de a respinge propunerea de arestare preventiva a fost intampinata cu aplauze de familia si prietenii lui Marius Oprescu, prezenti in sala la pronuntarea sentintei. Vizibil usurat la aflarea vestii ca va fi cercetat in libertate, vicepresedintele CJ Olt s-a inchinat de cateva ori. Cu figura inca marcata de tensiunea in care a trait in ultimele zile, Oprescu a transmis condoleante familiei barbatului decedat in accident.
Este o decizie (n.r.decizia instantei) care va dati seama ca ma bucura, nu ma consider vinovat. E regretabil ca a murit un om si transmit condoleante familiei, pentru ca in toata aceasta perioada nu am reusit, dar sunt convins ca pana la urma adevarul va iesi la iveala si se va face dreptate, a declarat Marius Oprescu la iesirea din sala de judecata.
Reamintim ca, pe 3 octombrie, Marius Oprescu a fost implicat intr-un accident rutier petrecut pe raza orasului Piatra Olt. Aflat la volanul unui autoturism de teren ce apartine Consiliului Judetean, Oprescu a lovit o caruta in care se aflau patru persoane – un barbat, doua femei si un copil de 13 ani. Potrivit politistilor, vicepresedintele CJ nu a pastrat o distanta suficienta in mers fata de caruta nesemnalizata corespunzator care circula in fata sa si a intrat in coliziune cu aceasta. in urma impactului, doua dintre persoanele aflate in caruta au fost ranite. Una dintre aceste persoane, un barbat in varsta de 34 de ani, a decedat pe 22 octombrie, la Spitalul Slatina.
Zvonurile potrivit carora Marius Oprescu ar fi fost baut in momentul producerii accidentului au fost infirmate de rezultatul analizelor probei de sange, dar au aparut speculatii ca sangele testat nu ar apartine vicepresedintelui CJ. La inceputul saptamanii trecute, acestuia i-au fost recoltate noi probe de sange pentru a se verifica daca ADN-ul corespunde cu cel al probelor recoltate in seara accidentului.
La scurt timp dupa decesul barbatului a izbucnit un imens scandal. Sorin Lesnic, medicul care urma sa efectueze expertiza medico-legala, a acuzat presiuni venite din partea a doua persoane din spital, pentru musamalizarea acestui caz, iar avocatul familiei barbatului decedat declara, pe posturile centrale de televiziune, ca protocolul recoltarii probelor de sange nu a fost respectat. Acuzatiile de musamalizare au fost respinse de Marius Oprescu, care l-a acuzat pe Lesnic ca incearca sa-i terfeleasca imaginea publica si ca s-a antepronuntat asupra cauzelor decesului. Totodata, Oprescu a afirmat ca a cerut personal ca autopsia sa se faca la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici, pentru a se evita orice suspiciune.
Autopsia a fost pana la urma efectuata la Slatina de catre medicul legist Sorin Lesnic, iar probele prelevate pentru examenul histo patologic au ajuns la IML Craiova.