35.8 C
Slatina
duminică,6 iulie,2025

Ultimele Articole

Topitorie de aluminiu si fonta, amendata cu 15.000 de lei

- Advertisement -

Topitoria de la Valea Mare a fost amendata de comisarii Garzii de Mediu Olt cu 15.000 lei, in urma unui control inopinat.
in luna noiembrie, in urma autosesizarii comisariatului, a fost realizata o inspectie inopinata la un operator economic care desfasoara activitati de recuperare a deseurilor de aluminiu si fonta prin topirea-turnarea acestora. Pentru ca acest operator economic nu a respectat prevederile Legii 104/2011 privind calitatea aerului ambiental, in sensul ca nu a utilizat corespunzator echipamentele de retinere a poluantilor la sursa, a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 15.000 lei, a mai precizat Homorean.

Importator de anvelope, amendat cu 1.000 de lei


Tot in noiembrie, reprezentantii Garzii de Mediu Olt au desfasurat doua inspectii tematice care au vizat respectarea obligatiei de a declara la Administratia Fondului pentru Mediu obligatiile de plata ce revin importatorilor de anvelope noi sau uzate, respectiv o contributie de 2 lei/kg anvelopa, pentru diferenta dintre cantitatile de anvelope corespunzatoare obligatiilor anuale de gestionare prevazute in legislatia in vigoare si cantitatile efectiv gestionate, si restrictiile de utilizare a anumitor substante periculoase in echipamente electrice si electronice.
Prima actiune tematica s-a realizat in baza informatiilor furnizate de AFM, care pentru judetul Olt a cuprins un singur importator de anvelope uzate destinate reutilizarii. S-a constatat ca aceasta societate comerciala nu a depus la termen declaratiile privind obligatiile de plata la AFM, pentru anvelopele uzate puse pe piata nationala si destinate reutilizarii, fapta pentru care a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 1.000 lei, in conformitate cu prevederile OUG 196/2005, a precizat Florin Homorean, comisarul sef al GNM Olt.
Cea de-a doua actiune tematica s-a desfasurat la 3 societati comerciale din Olt care importa echipamente electrice si electronice (EEE) si la 7 agenti economici care detin magazine specializate in distribuirea (comercializarea) de echipamente electrice si electronice. in cazul acestora, comisarii au constatat ca sunt respectate cerintele HG 322/2013 privind restrictiile de utilizare a anumitor substante periculoase in echipamente electrice si electronice, in sensul ca sunt introduse pe piata doar EEE conforme cu prevederile HG-ului mentionat; este intocmit un registru cu EEE neconforme, cu rechemarile acestora si informarea distribuitorilor; EEE poarta marcajul CE, sunt insotite de documentele necesare in limba romana, producatorii si importatorii au inscris numele, denumirea comerciala sau marca inregistrata si adresa la care pot fi contactati, au inscriptionat tipul, lotul sau numarul de serie sau alt element de identificare.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți