DGASPC Olt cauta solutii pentru a readuce la normal functionarea centrelor de ingrijire a batranilor existente la nivel de judet. Pe langa lipsa personalului si salarizarea proasta a acestuia, o alta problema este lipsa locurilor in centrele de ingrijire si asistenta. Potrivit conducerii directiei, daca in camine la momentul de fata sunt in jur de 5 locuri libere, pentru centrele de asistenta sunt multe cereri in asteptare.
La caminele pentru batrani nu avem cereri in asteptare, ele sunt solutionate, pentru ca, spre bucuria mea, am vazut ca varsta de la care familia sau societatea apeleaza la servicii rezidentiale pentru persoane varstnice a depasit 70 de ani. Dovada ca se implica si familia si comunitatea, si numai cand este ultima solutie, asa cum e de recomandat, se apeleaza la camin. Fata de camine, in centrele de ingrijire si asistenta nu avem locuri si exista cereri nesolutionate pentru ca trebuie sa preluam si copiii care fac 18 ani din sistemul rezidential, copii cu handicap; suntem obligati de lege sa facem acest lucru. Dar pentru camine nu avem cereri nesolutionate, si la momentul acesta avem 5 locuri libere, a precizat Radita Pirosca, directorul DGASPC Olt.
Potrivit acesteia, o mare problema este lipsa resursei umane, din care cauza, in centre, o infirmiera este nevoita sa ingrijeasca chiar si 40 de beneficiari, cu mult fata de cat prevede legislatia.
O problema mare este nivelul scazut al finantarii si al resursei umane; la momentul de fata avem cate o infirmiera la 40 de beneficiari; este foarte greu, salarizarea este foarte proasta in asistenta sociala, e la nivelul minim pe economie, si nu e usor sa ai grija de 40 de oameni care au dependenta la hranire, igiena corporala, socializare. Am pregatit un memoriu cu exemplificari pentru Ministerul Muncii, ca sa vedem ce facem, a continuat Pirosca.
Demers la Samburesti pentru realizarea unui camin de batrani
Dificultatile cu care se confrunta sistemul de asistenta sociala din Olt nu este necunoscut Prefecturii, reprezentantii acesteia spunand ca au in plan amenajarea unui camin de batrani intr-un fost spital din localitatea Samburesti. Daca totul merge bine, caminul va fi construit cu fonduri europene.
Am facut personal un astfel de demers cu primarul de la Samburesti, acolo a existat un spital pe care incercam sa-l preluam, si printr-un parteneriat sau cu fonduri europene, sa reabilitam cladirea, care e intr-o anumita stare de degradare, si s-o facem camin pentru persoanele varstnice. Am demarat actiunea, asteptam un raspuns al Ministerului, sa vedem cum vom proceda, si cand apar fondurile sa promovam acest proiect, a declarat subprefectul Emil Marinescu.