in februarie, inspectorii de munca din cadrul compartimentului Relatii de Munca au efectuat un numar de 271 de controale, in urma carora au identificat 201 deficiente, dispunand masuri de remediere a acestora. Cele mai frecvente deficiente au constat in neacordarea in totalitate a concediului de odihna aferent anului 2013, neacordarea salariului la termenul prevazut in contractul individual de munca, neacordarea a doua zile consecutive de repaus.
in acelasi interval, inspectorii au identificat doi angajatori care foloseau la negru nu mai putin de 100 de persoane. Luna trecuta am identificat 100 de persoane ce lucrau fara a avea incheiata in forma scrisa CIM. Este cel mai mare numar de persoane ce muncesc la negru depistat in ultimii ani. Pentru acest fapt, sase angajatori au fost sanctionati cu amenzi de 90.000 de lei, si s-au inaintat catre Parchet doua dosare cu propunere de cercetare penala. Un singur angajator a folosit 84 de persoane in comert cu amanuntul, acesta spunand ca i-a scapat o modificare a legii 52/2011 cu privire la folosirea zilierilor in cadrul unitatilor ce au ca activitate comertul. Respectivii oameni erau inscrisi in registrul zilierilor, dar din octombrie 2013, societatile care nu presteaza activitati in domeniile agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural, manipulari de marfuri, nu mai pot folosi zilieri, a explicat Cristian Ungureanu, inspectorul sef al ITM Olt.
Potrivit sefului institutiei, pentru alte deficiente s-au aplicat amenzi in valoare de 8.000 de lei. Actiunea de control s-a desfasurat in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie Olt.
Dosare penale pentru doi angajatori care aveau 100 de angajati la negru
- Advertisement -
- Advertisement -