O legumicultoare din Scarisoara a redus treptat suprafetele cultivate cu rosii, castraveti, ardei si vinete, iar locul acestora a fost luat de flori. A inceput sa le cultive din pasiune, iar cu timpul si-a dat seama ca poate obtine mai multi bani decat de pe urma legumelor, ca poate sa-si transforme pasiunea intr-o afacere.
,,Mi-au placut de cand ma stiu florile. La inceput am pus pentru mine. Din ce am pus am mai dat pe la vecine, pe la cunostinte sau prietene. Am vazut ca se cauta si mi-am zis… de ce nu as cultiva si pentru vanzare. Am pus mai intai anumite flori, mai putin pretentioase. Le cumparam mici, le ingrijeam si cand erau frumoase le vindeam. Am constatat ca se vand, ne-a declarat Anca Odagiu.
Acum cultiva diverse muscate, traditionale sau curgatoare, dar si flori de gradina, pe mai bine de 20 de arii, adica aproape jumatate din suprafata cultivata cu ani in urma cu legume. Daca la inceput nu se putea vorbi de profit de pe urma florilor, acum femeia este multumita.
,,Nu pot sa spun ca avem un castig care sa ne permita sa aruncam cu banii, pentru ca sunt si multe cheltuieli cu turba, cu alveolele pentru rasad… Acum multe dintre rasaduri mi le fac singura si mare parte din nalbe, traditionale sau nu, le inmultim noi, nu le mai cumparam. Luam decat daca gasim ceva ce noi nu avem, alt soi, alta culoare, ceva mai deosebit. in rest ni le cam producem noi. Daca langa Isalnita un prieten de-al nostru vinde zilnic flori de zeci de milioane, noi nu reusim pentru ca e vorba de piata. El este la drumul national, noi aici, in mijlocul judetului. Avem cateva florarii carora le livram si mai vindem satenilor din comunele invecinate. Evident ca vindem la alt pret, unul mai mic. Cu toate astea suntem multumiti, ne-a marturisit Anca Odagiu. Femeia intentioneaza sa renunte definitiv la cultivarea legumelor in schimbul florilor.
,,Este o munca mai usoara si cu siguranta mai placuta. Cheltuielile cu producerea lor a scazut in ultimul timp pentru ca mare parte din material ni-l producem singuri. Cele mai multe cheltuieli sunt cu solariile care sunt unele mai speciale, sistemul de incalzire, de udare, totul este putin diferit comparativ cu cel standard folosit la producerea legumelor, a mai sustinut aceasta.
Numarul legumicultorilor din zonele traditionale ale Oltului care renunta la cultivarea rosiilor, castravetilor, vinetelor sau ardeilor este in continua crestere.
,,Piata legumicola este una putin predictibila din mai multe motive. in acest context, legumicultorii se reorienteaza. Unii s-au apucat de pomicultura, altii de cultivarea florilor. Cea mai mare suprafata cultivata cu flori, in sistem protejat, este la Scarisoara, a declarat Ionel Paunel, presedintele Agrostar Olt.
Legumicultorii se reprofileaza
- Advertisement -
- Advertisement -