17.4 C
Slatina
vineri,9 mai,2025

Ultimele Articole

intreprinderile mijlocii din Olt, codase la incheierea contractului colectiv de munca

- Advertisement -

Nu toti angajatorii olteni s-au acomodat cu modificarile aduse de legea Dialogului Social, spun reprezentantii ITM Olt, care au prezentat miercuri, in cadrul sedintei de Dialog Social, facilitatile de natura salariala si nonsalariala de care beneficiaza membrii de sindicat.
Cadrul legal s-a modificat prin noua lege a Dialogului Social, care prevede ca angajatorii care au peste 21 de salariati au fost obligati sa inregistreze contractele colective la ITM. Pana la aceasta data, prin vechea lege se inregistrau la Directia Muncii, actualele Agentii de Prestatii Sociale. Din 2011 le inregistram la noi. La nivelul ITM Olt, in decembrie 2013, situatia unitatilor din judet cu peste 21 de salariati era urmatoarea: 516, din care cu capital de stat 270, cu capital mixt 9, cu capital privat 237. Ca numar CCM inregistrate 94, din care la stat 8, la mixt 3, la privat 83. Din analiza rezultatelor reiese ca aproximativ 20% din angajatorii cu peste 21 salariati au inregistrat la ITM CCM-ul, acest procent scazut fiind determinat de cauze cum ar fi lipsa reprezentativitatii organizatiei sindicale in conditiile prevazute de noul act normativ, lipsa calitatii de negociator si de partea semnatara a CCM – legea 62/2011, care impune ca si conditie pentru membrii de sindicat sa fie cel putin jumatate plus unu din numarul de angajati ai unitatii respective. Potrivit legii, e obligatorie negocierea colectiva si avem situatii la nivelul judetului in care angajatorul dovedeste inceputul negocierii, insa pe parcurs aceasta nu se finalizeaza, nu e considerata deficienta, si ramane asa, a explicat Cristian Ungureanu, seful ITM Olt.
Potrivit acestuia, salariatii reprezentati de sindicate se bucura de o serie de beneficii obtinute in urma negocierii.
Din analiza CCM, se constata ca organizatiile sindicale au reusit sa obtina drepturi in plus pentru salariati, cum ar fi indici de ierarhizare a salariilor de baza in functie de categoriile de salariati, tichete de masa, alimentatie de protectie, prime acordate cu ocazia sarbatorilor religioase sau zile festive, spor de vechime intre 5-21%, prima de fidelitate fata de societate, zile de concediu de odihna suplimentare in functie de vechime si conditii de munca, zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie, spor de 100% la salariul de baza pentru persoanele care lucreaza in ture continuu si in zile de sambata si duminica si sarbatori legale, acordarea de indemnizatii salariatilor care se pensioneaza la limita de varsta pentru pierderea capacitatii de munca pe transe de vechime, a continuat Ungureanu.
Daca o parte din salariatii reprezentati de sindicate se bucura de avantaje, unii au de pierdut tocmai din aceasta cauza. Fara sindicat, angajatorul nu poate duce la bun sfarsit negocierea, si se ajunge la un fel de acord tacit.
Cele mai multe probleme le avem cu angajatorii care incep de la 21 si se opresc undeva la 100 de salariati. Aici ponderea e cea mai mare, la cei mijlocii, unde de obicei se inteleg cu angajatorul si fac dovada ca a inceput negocierea si se opresc aici. Daca nu exista CCM, nu e aplicabila decat legea, si de multe ori am constatat ca nici la nivel de sectoare nu sunt incheiate CCM-uri, acestea fiind incheiate direct la Ministerul Muncii. Inspectorul de munca, cand merge in control observa ca numarul de salariati e peste 21 si solicita angajatorului dovada ca a initiat negocierea. Angajatorul face pasul, face dovada ca doreste, dar nu are cu cine negocia. Intervine aceasta sincopa. Noi am propus sa se intoarca la o treime din salariati pentru reprezentativitate, nu la 50 plus 1, pentru ca asa ar reusi sindicatele sa incheie CCM. Exista unitate unde sunt 4 sindicate. Niciunul dintre ele nu are 50% plus 1, iar angajatorul daca nu vrea, nu negociaza cu ei nimic, pentru ca le cere dovada reprezentativitatii, a mai spus seful ITM.

Ce spun sindicatele

De cealalta parte, reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor spun ca ar fi foarte util ca in lege sa se introduca obligativitatea incheierii contractelor colective de munca, si odata cu ele, si o serie de amenzi pentru neindeplinirea acestui lucru.
Parerea mea e ca suferim de lipsa de cultura organizationala si din partea patronatelor, si din partea sindicatelor. Din punctul meu de vedere, neexistand obligativitatea, urmata de amenzi pentru neincheierea CCM, normal ca exista intotdeauna portite si subterfugii de a se sustrage toata lumea de acest lucru, care e foartre important. Aceasta lipsa creaza doua tabere, in conditiile in care si sindicatele si patronatele ar trebui sa mearga in aceeasi drectie. Pentru ca intr-o intreprindere, salariatii, chiar daca sunt reprezentati de un sindicat, au aceleasi interes ca si patronul: ca acea frma sa prospere, ca sa aiba salarii mai mari, cu prime si alte beneficii. in momentul in care firma nu merge, e clar ca vor aparea concedieri, restrictii din punct de vedere salarial. Cred ca aici trebuie lucrat pe mai multe fronturi. E o problema structurala, si aici trebuie lucrat foarte mult, si e pacat ca la acest intalniri lunare nu vine toata lumea sa-si spuna punctul de vedere si sa propuna solutii. asta e rolul dialogului social, a spus Valentin Mihalache, presedintele Patronatului intreprinderilor Mici si Mijlocii Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți