23.7 C
Slatina
miercuri,16 iulie,2025

Ultimele Articole

Disponibilizari, insolventa si conturi blocate la Servicii Energetice Oltenia

- Advertisement -

Probleme serioase la Servicii Energetice Oltenia – o buna parte din angajati vor fi disponibilizati, conturile societatii au fost blocate de ANAF, iar administratorii au cerut insolventa.
Mugurel Naie, presedintele Sindicatului Lucratorilor din Electricitate Oltenia, a prezentat luni, in cadrul unei conferinte de presa, problemele cu care se confrunta societatea ce are ca principal obiect de activitate mentenanta in sistemul energetic pe raza judetelor Olt, Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea, Teleorman si Arges. Fosta sucursala a Electrica Serv, Servicii Energetice Oltenia a devenit filiala a Electrica SA in februarie 2012. in momentul de fata societatea are 440 de angajati care lucreaza in cele sapte judete, dar numarul acestora se va reduce simtitor in perioada imediat urmatoare. in plus, conturile sunt blocate de ANAF pentru neplata unor obligatii catre bugetul de stat, iar administratorii societatii au cerut insolventa.
Din februarie 2012, din momentul constituirii ca filiala a Electrica SA, societatea a preluat si o parte din datoriile Electrica Serv catre Electrica SA. Din 2012 pana acum, societatea nu a reusit sa se redreseze din punct de vedere financiar si aici avem mai multe explicatii – societatea lucreaza pe o piata concurentiala, unde intalnim concurenta neloiala in sensul ca sunt societati de tip SRL care nu au contract colectiv de munca, nu au costuri sociale si care la licitatii vin cu un pret foarte mic si usor usor ne scot de piata. O a doua explicatie ar fi ca distribuitorul de energie si-a redus nivelul investitiilor si lucrarilor in mentenanta, iar o a treia explicatie este ca in tot acest blocaj economic in care ne aflam nu am reusit sa incasam banii pe lucrarile efectuate si societatea a facut fata rigorilor pietei din ce in ce mai greu, a declarat Mugurel Naie.
Acesta a mentionat ca in decursul timpului sindicatul a incercat sa gaseasca impreuna cu administratorii societatii solutii de redresare, precizand ca situatia dificila in care se regaseste acum Servicii Energetice Oltenia se datoreaza si unor situatii petrecute in interior, in care conducerea administrativ-executiva si administratorii au actionat cu rea-credinta.
Constatand situatia destul de dificila a societatii vizavi de exercitiul financiar 2012, in ianuarie 2013 am avut o intalnire cu administratia Servicii Energetice Oltenia, in care de comun acord am decis ca este necesara o disponibilizare individuala de personal pe parcursul anului 2013, astfel incat sa scadem presiunea financiara. Surprinzator pentru noi a fost ca, desi impreuna cu administratia de la acea vreme am ajuns la un acord, Consiliul de Administratie s-a opus. Am decis impreuna cu administratia societatii sa reducem costurile cu munca vie si toti salariatii au fost in saptamana redusa de lucru tot anul, reducerea veniturilor salariale fiind de aproximativ 20%. Am facut acest lucru pentru ca societatea are intr-adevar un surplus de personal, in special in zona de indirecti productiv. De asemenea, prin Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate Univers, federatie la care suntem afiliati, am avut nenumarate intalniri atat cu administratia Electrica SA, actionarul unic al societatii, cat si cu reprezentanti ai Departamentul de Energie din cadrul ministerului Economiei, in incercarea de a gasi o solutie de redresare, a spus liderul sindical.

Acuzatii la adresa Electrica SA

Acesta a precizat ca in octombrie 2013 a fost semnat un acord cu Electrica SA si cu Departamentul de Energie din cadrul ministerului Economiei, prin care sindicatele s-au angajat sa modifice prin act aditional niste prevederi din contractul colectiv de munca, si anume reducerea numarului de salarii compensatorii si reducerea perioadei de preaviz de la 60 la 30 de zile. La randul lor, Electrica SA impreuna cu Departamentul de Energie isi asumau un aport de capital social la nivelul societatii din care sa fie suportate platile compensatorii.
Noi sindicatele, de buna credinta, am modificat prevederile in CCM si ne trezim in situatia in care Electrica SA nu isi respecta partea ei de obligatie din acel acord.
De aceea, de saptamana trecuta am inceput actiunile de protest, iar pe 26 si 27 martie am pichetat sediul Electrica din Bucuresti. Desi am avut intalniri atat cu reprezentantii Electrica SA cat si cu cei ai Departamentului de Energie din cadrul ministerului Economiei pe acel acord, el nu se pune in aplicare. Aceste plati compensatorii daca ar fi suportate de actionari prin acel aport de capital ar da o gura de oxigen societatii. Pare un paradox ca sindicatul sa inteleaga si sa fie de accord cu acea reducere de personal si Consiliul de Administratie sa se opuna, a spus Mugurel Naie. Acesta a afirmat ca o posibila explicatie ar fi ca actionarul doreste falimentarea Servicii Energetice Oltenia, dand exemplu cele trei societati de acelasi profil, din Moldova, Banat si Dobrogea, care se afla in lichidare.
Societatea de Servicii Energetice are un patrimoniu de 850 de miliarde. E un patrimoniu destul de interesant. Noi, prin eforturile facute din 2012 am reusit sa mentinem aceasta societate pe piata. Probabil intentia lor, a actionarului, este sa o falimenteze si sa o duca in lichidare, pentru ca atunci acel patrimoniu va fi destul de atractiv pentru cei care vor veni sa vanda, sa-si ia comisionul si mai stiu eu ce.
(…) Noi ne punem un semn de intrebare serios daca nu cumva actionarul, prin administratorii acestei societati, isi doresc falimentarea si lichidarea ei, pentru ca noi am inteles situatia in care ne aflam, am inteles ce presupune sa lucrezi pe o piata concurentiala si consideram ca am luat masurile necesare pentru a face societatea viabila pe piata, numai ca din interior, din zona CA si a administratiei permanent am primit aceasta opozitie, a subliniat liderul sindical.

Disponibilizari

De la 1 martie, 180 de angajati ai Servicii Energetice Oltenia au intrat in preaviz, urmand ca din 2 aprilie sa fie disponibilizati. Din Olt vor fi afectate 38 de persoane. Platile compensatorii pe care acestia ar fi trebuit sa le primeasca sunt insa sub semnul intrebarii.
Fiind o perioada de iarna, in care nu se lucreaza prea mult pentru ca mentenanta nu este o activitate programata, se intervine doar in sitatii de avarii sau situatii exceptionale, societatea nu a produs suficienti bani incat sa poata suporta platile compensatorii. Noi tocmai de aceea am semnat acel acord cu Electrica SA, sa finanteze aceasta etapa de disponibilizare. Am inceput aceste actiuni de protest pichetand sediul Electrica, am avut numeroase intalniri, dar nimic concret nu s-a intamplat.Vom merge in instanta si vom cere ca Electrica sa-si respecte acel acord, a declarat Mugurel Naie. Acesta a precizat ca in perioada urmatoare protestele vor continua atat la nivelul societatii, cat si la nivelul prefecturilor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți