De la inceputul acestui an, activitatea Biroului Siguranta Alimentelor de Origine Animala din cadrul DSVSA a constat in verificarea a 9 importuri din Ecuador, Thailanda, Noua Guinee, Peru, 22 schimburi intracomunitare din Cehia, Polonia, Austria, Olanda, Italia, Germania, 584 unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, 139 centre de prelucrare lapte, integrate in cadrul exploatatiilor de animale, care comercializeaza branza in pietele din judet. Totodata, s-a supravegheat sanitar-veterinar activitatea din unitatile inregistrate sanitar veterinar cu obiectiv de activitate carmangerie, macelarie, magazin alimentar, supermarket, hypermarket, restaurant, cantina, braserie, fast-food, bufet gratar mici, laboratoare cofetarie patiserie, cofetarii, patiserii, magazine desfacere peste, magazine desfacere miere, catering, centre colectare miere si vanat, automate desfacere lapte.
in perioada 21-24 martie s-au verificat un numar de 85 unitati, urmarindu-se provenienta, etichetarea, documentele insotitoare si aspectul organoleptic al produselor carne de pasare si produse din carne de pasare, peste si produse din peste, ficat de pasare, pipote de pasare, creier porc, carne preparata amestec porc-vita, cu origine Romania, Polonia, Vietnam, Ecuador, Norvegia, Germania, Brazilia, Anglia. Cu ocazia verificarilor efectuate de la inceputul anului si pana in prezent s-au dispus urmatoarele masuri: ordonanta de interzicere a activitatii pentru 1 automat de lapte, ordonanta de suspendare a activitatii pentru 1 cantina. S-au aplicat un numar de 28 amenzi in valoare de 43.000 lei si 14 avertismente. S-au retinut de la comercializare si transmis catre unitati de neutralizare 6,95 tone produse de origine animala (carne, produse carne, peste, lactate, oua) improprii consumului uman (modificari organoleptice, ambalaje deteriorate, etichetare necorespunzatoare, oua sparte, branza fara eticheta, termen valabilitate depasit) din magazine alimentare, supermarketuri, hypermarket, restaurante), datorat manipularii fara respectarea conditiilor de igiena. S-a retras de la comercializare si distrus o cantitate de 110 kg peste, gasit intr-un spatiu nesupus controlului sanitar veterinar, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare (piata). S-a sechestrat si dirijat catre o unitate de neutralizare o cantitate de 98 kg peste fara termen de valabilitate gasit in urma verificarilor efectuate impreuna cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor, in doua magazine de desfacere peste, a explicat Mariana Mitroi, consilier al Biroului pentru Siguranta Animala DSVSA Olt, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural de la inceputul acestei saptamani.
O cantitate semnificativa de produse de origine animala au fost puse sub sechestru de inspectorii DSVSA.
Cu ocazia verificarilor din perioada 21-24 martie s-au pus sub sechestru sanitar veterinar 3,08 tone pulpe pui origine Abator Avicola Crevedia, produse in 26 septembrie 2013, expira la 26 septembrie 2014, pentru care s-au recoltat probe pentru determinarea prospetimii si continutului de apa, si o tona de peste, origine Ecuador si Norvegia, capturat si congelat in noiembrie 2013, respectiv februarie 2014, valabilitate noiembrie 2015, respectiv februarie 2015, pentru care s-au recoltat probe pentru determinarea prospetimii. Pentru ambele produse sechestrate se asteapta rezultatele de laborator; determinarea prospetimii se face de catre Laboratorul Sanitar Veterinar Siguranta Alimentelor Olt, iar determinarea continutului de apa de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, a mai spus reprezentantul DSVSA.
Peste si carne de pui, confiscate de DSVSA
- Advertisement -
- Advertisement -