Factura la curent, pe care multi dintre noi am renuntat demult sa mai incercam s-o descifram ca sa intelegem ce platim, contine, pe langa contributia pentru cogenerare si certificatele verzi, inca o necunoscuta – componenta piata concurentiala (CPC), semnalata de democrat liberala Ana Anghel intr-o recenta conferinta de presa.
Am descoperit aceasta problema intamplator, pentru ca avand toate utilitatile pe energie electrica am crezut ca explodez cand am vazut factura la curent si am dat de aceasta componenta piata concurentiala. M-am apucat sa studiez si am descoperit un ordin al ANRE din 2013, ca s-a decis liberalizarea energiei electrice, este un ordin privind metodologia de stabilire a preturilor si tarifelor la clientii finali – agenti economici, persoane fizice, prin care se face de fapt o crestere abuziva a facturilor la curent. Am facut scrisori catre toate agentiile de protectie a consumatorului, si la ANRE si la CEZ, iar acum pregatesc o scrisoare catre Avocatul poporului, pentru ca este ordin ANRE, deci e de competenta Avocatului poporului, a spus Ana Anghel.
Ce inseamna CPC, aflam de pe site-ul Electrica – un tarif nou de energie electrica activa, aplicat de furnizorii de ultima instanta in factura clientilor finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate (conform Metodologiei), cu scopul liberalizarii complete a pietei de energie electrica. Liberalizarea completa a pietei de energie electrica se va produce la finalul anului 2017. Pana atunci, consumul de energie va fi taxat o parte cu pretul reglementat, o parte cu pretul pietei libere.
Cresterea este graduala – de la 1 iulie 2013 platim 90% din consum cu pretul reglementat si 10% cu pretul pietei libere, de la intai ianuarie 2014 platim la pretul pietei 20% din energia electrica consumata, la 1 iulie ponderea va fi de 30%, si tot asa va creste din sase in sase luni pana cand tot consumul va fi taxat la pretul pietei libere.
Acest lucru nu inseamna neaparat si o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evolutia pretului pe piata libera. De exemplu, acum, pretul pe piata libera este doar un pic mai mare decat cel reglementat, declara anul trecut, pentru Agerpres, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
O factura cu un consum de 121 de kw, de exemplu, este taxata la ora actuala ( fara TVA) astfel: energie electrica activa – 97 kw, cu 0,3567 lei; CPC – 24 kw, cu 0,4750 lei. Deci pentru cei 97 de kw la pretul reglementat costul este de 34,60 lei, iar pentru cei 24 kw bagati la pretul pietei libere platim 11,41 lei. Asta in conditiile in care la ora actuala doar 20% din consum este taxat ca CPC. De la 1 iulie ponderea energiei la pretul pietei din factura va fi de 30% si va continua sa creasca la fiecare sase luni, iar pe langa pretul energiei, factura se mai umfla cu rezervarea de abonament, contributia pentru cogenerare, certificate verzi, acciza si taxa radio tv. Pare cam greu sa-l crezi pe seful ANRE cand spune ca nu vom avea neaparat o majorare a tarifului final, din moment ce la ora actuala pretul pe piata libera al energiei este mai mare decat cel reglementat.
Crestere mascata a facturii la energie electrica
- Advertisement -
- Advertisement -