Potrivit sursei citate, s-au inscris participanti din toata Europa, candidaturile acestora fiind analizate de o comisie de experti independenti, inainte de a primi votul membrilor Asociatiei Europene a Numarului de Urgenta (EENA).
Juriul international a apreciat ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale a dezvoltat sistemul 112 intr-o maniera eficienta, luand in calcul atat rezultatele tehnice, cat si pe cele operationale cu impact major asupra calitatii serviciilor si a sigurantei cetatenilor.
La acest eveniment au fost aproximativ 350 de participanti, reprezentanti ai serviciilor de urgenta, organizatii internationale, oficiali ai institutiilor europene, furnizori de solutii, care au sustinut si au recunoscut excelenta in domeniul serviciilor de urgenta din Europa. Au mai fost acordate si alte distinctii pe diferite categorii.
Ceremonia premiilor europene 112 din acest an poate fi considerata Oscar-ul in domeniul serviciilor de urgenta. Castigatorii ne-au demonstrat ca, impreuna, avem capacitatea de a construi o societate mai sigura si ca putem stabili un standard ridicat in domeniul serviciilor de urgenta din intreaga lume, a declarat Demetrios Pyross, Presedintele Consiliului Consultativ al EENA.
Acesta este cel de-al patrulea premiu european 112 obtinut de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) dupa cele din 2009 si 2013 pentru cele mai bune campanii de educare – informare si cel din 2011 pentru salvare remarcabila.
Romania, prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale, este printre primele tari din Uniunea Europeana care a dezvoltat solutia tehnica eCall.
in cazul unui accident auto, sistemul eCall instalat pe masina va apela automat dispeceratul 112, odata cu transmiterea de informatii relevante privind locul evenimentului si date tehnice ale vehiculelor implicate.
Comisia Europeana a felicitat in mod oficial Romania si Serviciul de Telecomunicatii Speciale pentru performantele atinse, aratand ca tara noastra este pregatita pentru operarea sistemului eCall.
in domeniul 112, Serviciul de Telecomunicatii Speciale mai realizeaza campanii de informare si educare, avand ca tinta principala tinerii din scoli si turistii, dar si restul cetatenilor.
Sondajele Eurobarometru ale Comisiei Europene arata ca, urmare campaniilor sustinute desfasurate de catre STS, Romania a inregistrat succese importante in promovarea numarului 112, se afla pe primul loc in domeniul informarii cetatenilor si releva faptul ca, in tara noastra, nivelul de cunoastere este cel mai ridicat din Uniunea Europeana.
Un alt raport al Comisiei Europene situeaza Romania pe primul loc in ceea ce priveste modalitatea de raspuns la numarul 112 in mai multe limbi de circulatie internationala.