in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, abonatii si utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice pre-platite pot opta pentru mentinerea serviciului si incheierea de contracte scrise cu furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a datelor necesare pentru identificarea lor sau pot renunta la serviciile preplatite, cu restituirea proportionala a contravalorii sumelor achitate si neutilizate corespunzatoare perioadei pentru care nu beneficiaza de respectiva prestatie.
in cazul in care abonatii si utilizatorii nu isi exprima optiunea, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului suspenda serviciile pana la indeplinirea obligatiei.
Serviciile de comunicatii electronice pot fi reactivate, in masura in care este posibil, doar dupa incheierea contractelor scrise, se precizeaza in documentul aprobat de guvern, in care se mentioneaza ca prezenta lege intra in vigoare la 1 ianuarie 2015.
Prin lege se introduce obligatia abonatilor de a notifica furnizorii, in cel mult 24 de ore din momentul in care au luat cunostinta, despre pierderea sau furtul echipamentului prin care sunt furnizate serviciile de comunicatii electronice, in vederea restrictionarii utilizarii acestora.
in cazul punctelor de conectare la Internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, va fi obligatorie securizarea accesului pe baza de parola, precum si asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii, pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte vor avea obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestora servicii. La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute exclusiv in temeiul legii, cu exceptia datelor accesate si retinute conform legii, puse la dispozitia autoritatilor prevazute de lege, trebuie distruse, prin proceduri ireversibile, la data expirarii termenului de 6 luni, se mai precizeaza in proiectul aprobat de guvern.
Noile reguli vin la doar o zi dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a declarat invalida Directiva Europeana 2006/24/EC, care impunea obligatia statelor de a colecta date privind comunicatiile electronice si de telefonie ale cetatenilor pentru o perioada de cel putin sase luni.
Potrivit Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki, prin decizia sa, CJUE a statuat ca prin impunerea pastrarii acestor date si permitand accesul autoritatilor nationale competente, directiva reprezinta o imixtiune deosebit de grava in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal. in plus, faptul ca pastrarea si utilizarea ulterioara a datelor sunt efectuate, fara ca abonatul sau utilizatorul inregistrat sa fie informat, poate da persoanelor vizate sentimentul ca viata lor privata este obiectul unei supravegheri constante.
Admitand ca motivele care au stat la baza adoptarii directivei sunt legitime, scopul urmarit fiind combaterea criminalitatii si siguranta publica, Curtea a constatat ca legiuitorul Uniunii a depasit limitele impuse de respectarea principiului proportionalitatii. Curtea a precizat ca pastrarea datelor de trafic (si implicit directiva) reprezinta o interferenta serioasa cu dreptul fundamental la viata privata statuat in Articolul 7 din Carta UE a Drepturilor Omului. Reamintim faptul ca tratatele internationale de drepturile omului, deci inclusiv Carta UE a Drepturilor Omului la care Romania este parte, au prioritate in fata legilor interne, in conformitate cu art. 20 din Constitutia Romaniei, precizeaza un comunicat al Asociatiei.
Cartelele telefonice vor putea fi cumparate doar cu buletinul
- Advertisement -
- Advertisement -