11.5 C
Slatina
miercuri,14 mai,2025

Ultimele Articole

Europarlamentarele la Olt: surprize electorale si orase turistice

- Advertisement -

in Slatina au fost doua surprize – Mircea Diaconu si PMP. Primul a obtinut 10,7% din voturi, pozitionandu-se ca procent pe locul trei la nivel de municipiu. Fara o campanie pe Slatina, fara mesaje, fara nimic, e greu de crezut ca n-a primit o mana de ajutor de la PSD, pentru ca varianta ca ar fi rupt din voturile PNL nu prea sta in picioare… Pe locul patru in clasamentul rezultatelor pe Slatina s-a pozitionat PMP, cu 9,6% – un alt procent ce pare sa fi primit o mana de ajutor, in conditiile in care singurul semn de viata al partidului in campanie a fost sloganul Ridicam Romania. Tot surprinzator poate fi catalogat si scorul PDL – 6,46%. Probabil mai sunt cetateni care au uitat ca Darius Valcov a plecat din PDL, si au pus stampila pe lista partidului atat de laudat odinioara si atat de hulit ulterior. Parca mi-e cam greu sa cred ca ar fi putut altfel PDL-ul sa ia 1.000 de voturi la Slatina, din moment ce George Ionica, presedinte de organizatie si candidat pe lista de la europarlamentare, nu s-a obosit decat sa-si faca niste poze in fata sediului si sa le puna pe facebook. Despre PNL, cu 11,46%, in conditiile in care sefii visau cai verzi pe pereti si ciume rosii oprite, parca nici nu mai are rost sa vorbim, ca rezultatul e edificator si turisti au fost destul de putini.

Despre turisti care schimba datele problemei se poate vorbi in schimb pe Colegiul 2. La Scornicesti, oras condus de liberali dar unde castigator la europarlamentare a iesit PSD-ul, scorul a fost 47 la 35, un aport semnificativ la inclinarea balantei avandu-l turistii – aproape 2.000 la numar, care s-au alaturat votantilor din Scornicesti. Ca numar de voturi PSD-ul a luat 2.600, PNL-ul, aproape 2.000, PDL a fost relativ constant, putin peste 300 de voturi, PRM si PMP fiecare cate o suta si ceva de voturi. Fara multimea vizitatoare a frumusetilor Scornicestiului, e clar ca lucrurile ar fi stat cu totul altfel.
Tot pe Colegiul 2, la Potcoava, 500 de oameni au simtit nevoia sa viziteze orasul in ziua alegerilor. Cu sau fara turisti insa, PSD a castigat detasat, cu 61%. Liberalii si pedelistii au fost aproape la egalitate, cu 12,61% respectiv 12,09%.
Rezultatele alegerilor arata si ca Bula de la Colonesti, la pachet cu fiul primar si consilierii locali matrasiti au cazut la pace cu conducerea PSD Olt. Scorul obtinut de PSD la Colonesti a fost de peste 83%, asa ca restul e… cancan.

Pe Colegiul 3, la Piatra Olt au fost in ziua alegerilor 593 turisti, care au votat alaturi de localnici. PSD a obtinut 53%, PNL – 31%. Probabil fara cei veniti din afara balanta s-ar fi inclinat altfel. Nu ar fi schimbat insa lucrurile pentru PDL, care a obtinut un rusinos 4,32%, adica 128 de voturi. Rusinos in conditiile in care presedinte la PDL Piatra Olt este Romulus Cheroiu, secretar general la partid si aspirant la primaria din localitate. Cu 128 de voturi in spate, nu poti probabil decat sa tot speri la fiecare patru ani…
Atractie turistica s-a dovedit a fi si Curtisoara, unde alaturi de localnici au votat si 848 de vizitatori. Ca atare, in comuna condusa de primar liberal, PSD a obtinut 1376 de voturi, PNL – 596.
La Perieti, singura comuna cu primar PRM, batalia electorala s-a dat tot intre PSD si PNL. Primii au obtinut aproape 42%, ceilalti – aproape 38%. PRM-ul, mai slabut, n-a acumulat decat 8,32% din voturi.
O victorie a PSD s-a inregistrat si la Valeni, unde trecerea primarului de la PNL la PSD s-a reflectat in numarul de voturi. PSD a obtinut 53%, iar liberalii doar 11,8%, mult si sub PMP, catre care s-au indreptat 23% din voturi.

Pe Colegiul 4, Balsul a fost vizitat in ziua alegerilor de 952 persoane. Chiar si cu turisti insa, scorul obtinut de liberalul Teodosescu a fost unul destul de slab. Din totalul de 5.381 de voturi valabil exprimate, catre PNL s-au indreptat doar 1.342, in timp ce PSD a acumulat 2431.
Surpriza acestor alegeri s-a inregistrat la Iancu Jianu, comuna cu primar PSD, unde invingator a iesit PDL. Procentele vorbesc de la sine – PDL – 41,5%, PSD – 37,2%, PNL – 11,3%.

Pe Colegiul 5, minunile de la Caracal au atras in ziua alegerilor aproape 800 de turisti. Cu sau fara votanti din afara, castigator detasat ar fi fost oricum PSD-ul. Din totalul de 9800 de voturi valabil exprimate, 5.500 au fost pentru acest partid, ceilalti competitori electorali nereusind sa atinga nici unul mia de voturi. Pentru PNL, schimbarea conducerii organizatiei din Caracal nu a adus, cel putin deocamdata, nici un beneficiu, lucru reflectat de procentul obtinut – 6,7%.
La Studina, comuna unde primar este presedintele PMP Olt, Marian Vasile, batalia s-a dat intre PMP si PSD. Castigator a fost PSD, cu 39,5%, in timp ce PMP a obtinut 36,3%. si Studina se inscrie in categoria atractiilor turistice, fiind vizitata in ziua votului de peste 400 de persoane.

Pe Colegiul 6, la Draganesti, reputatia de Elodia a primarului pesedist nu a atras decat 300 de turisti. Nesemnificativ ca influenta a votului, pentru ca PSD, cu aproape 60%, s-a distantat categoric de ceilalti competitori – PNL – 13,9%, PRM – 4,1%, PDL – 3,8%, PMP – 3,6%.
Nu acelasi lucru se poate spune despre Osica de Sus, comuna condusa de ani buni de liberalul Ciocan. Din totalul de voturi PSD a luat 878, iar PNL – 711, la rezultat contribuind semnificativ cei peste 400 de turisti care au vizitat Osica in ziua alegerilor. Tot pe Colegiul 6, liberalii au inregistrat cel mai mic scor – 1,7% la Gostavatu, comuna unde responsabil cu campania a fost chiar presedintele PNL Olt.

Pe Colegiul 7, la Corabia, atrasi probabil de Bursa de cereale, au votat 630 de turisti. Pentru cine s-au deranjat nu se stie, ca la procente nu par sa fi contribuit. Poate doar la cele ale independentului Mircea Diaconu, care a obtinut 6,3%. PSD-ul a castigat lejer cu aproape 60%, PNL-ul a obtinut 12,6%, PMP – 3,7%, iar PDL-ul nici macar 5%.
Un scor bun pe acest colegiu, 68,5%, au inregistrat liberalii la Urzica, localitate al carei edil a fost indelung curtat de PSD, fara succes insa. Din cele 978 de voturi valabil exprimate, 670 s-au indreptat catre PNL, si doar 187 catre PSD. Nici de la Urzica n-au lipsit turistii, 174 la numar.

in linii mari, pe plan local partidele par sa-si fi indeplinit obiectivele. PSD, cu 58,4%, a reusit sa isi depaseasca targetul si sa se claseze pe prima pozitie in randul organizatiilor din tara. Scorul la aceste alegeri este totusi mult sub cel cu care defilau odinioara social democratii, si infrangerea suferita la Iancu Jianu, culmea, tocmai de la PDL, arata ca nu mai sunt invincibili. PNL nu si-a atins targetul de 20%, dar cele 15,6 procente obtinute in Olt ii plaseaza totusi deasupra rezultatului obtinut la nivel national. in plus, pot invoca scuza migrarii unor primari si avalansa de turisti in localitatile unde erau siguri de victorie. PDL, cu 7,02% nu sta chiar rau in conditiile in care la Olt exista un singur primar ales sub sigla acestui partid, iar pentru PMP, partid infiintat acum cateva luni, 4,7% nu e un scor rusinos.
Ramane de vazut ce se va intampla la prezidentiale, pentru ca se anunta o vara fierbinte si o toamna plina de surprize, in care multi si-ar putea schimba culoarea carnetului de partid.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți