in urma cu zece ani, aproape ca nu exista scoala sau liceu de la oras in care sa nu fie cel putin un medic si o asistenta. Astazi, abia de mai gasesti asa ceva. Scaderea dramatica a numarului de doctori a inceput in 2009, cand medicii scolari au trecut in subordinea consiliilor locale. Atunci, automat, salariul a scazut simtitor si, o data cu reducerea veniturilor au plecat si medicii spre locuri de munca mai bine platite. Cei mai multi doctori s- au indreptat spre medicina de familie. Un medic scolar cu experienta castiga la final de luna cel mult 1400 lei.
Daca in cabinetele scolare din Slatina, potrivit situatiei Directiei de Sanatate Publica ( DSP) Olt, isi desfasoara activitatea 13 medici si 40 de asistente, scolarii din mediul rural au parte doar de un singur doctor si o asistenta. Ei isi desfasoara activitatea la cabinetul medical al Liceului Teoretic ,,Ion Gh.Rosca din Osica de Sus.
,,La Caracal, asistenta medicala scolara este asigurata de 3 medici si 18 asistente, iar la Corabia, in cabinetele scolare isi desfasoara activitatea 4 medici si 8 asistente. in celelalte orase, cu exceptia orasului Potcoava, avem cate un medic scolar care este sprijinit de un numar de 2-6 asistente medicale. La Potcoava, in sistemul medical scolar avem doar personal mediu, a declarat Gabriela Gogiu, purtator de cuvant al DSP Olt.
Potrivit acesteia, deficitul de personal calificat din scoli este mare, iar atragerea medicilor spre acest sector de activitate este practic imposibila, in conditiile mentinerii actualului sistem de salarizare.
Medicii scolari, niste ,,pasari rare
- Advertisement -
- Advertisement -