Povestea autostrazii Sudului, anuntata de Liviu Dragnea in premiera la Slatina in aprilie 2012, avea ca punct de plecare Bucurestiul si urma sa lege Alexandria, Rosiorii de Vede, Slatina si Craiova cu podul peste Dunare de la Calafat si cu vestul tarii.
Anuntam aici, la Slatina, ca in guvernarea USL se va realiza Autostrada Sudului, care va lega resedintele de judet din judetele noastre. Slatina va fi, in guvernarea USL, un pol de dezvoltare important, spunea Liviu Dragnea.
Cateva luni mai tarziu, la Alexandria, in campania de la parlamentare, anunta primii pasi ce se vor face pentru constructia autostrazii – La inceputul lunii decembrie, aici, la Alexandria, se va semna documentul care va initia masuratorile pentru autostrada Sudului, Bucuresti – Alexandria – Rosiori – Slatina – Craiova – Lugoj – Timisoara.
in aprilie 2013, aflat in vizita prin Olt, Dragnea repeta ca autostrada trece prin Slatina, ca a fost prinsa in programul de guvernare si ca este unul din primele 10 proiecte majore ale Guvernului.
Autostrada Sudului este autostrada Bucuresti-Alexandria-Rosiori-Slatina-Craiova si cu conexiune la podul peste Dunare de la Calafat, dar si spre Lugoj. in luna iunie se finalizeaza studiul de prefezabilitate, studiu care a inceput in decembrie. in paralel, s-au realizat destule contacte cu companii straine care sa realizeze aceasta autostrada prin concesiune, in sensul executarii de catre aceste companii, din fonduri proprii, urmand ca ei sa-si recupereze banii din exploatarea autostrazii, asigura Liviu Dragnea.
in aprilie 2014, prezent la Olt pentru investirea prefectului, Dragnea a sustinut o conferinta de presa in care a mentionat din nou ca traseul autostrazii Sudului trece prin Slatina.
Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura il contrazice pe Dragnea
in realitate, mult-pomenita autostrada n-are nici o treaba cu Slatina, iar cei care il contrazic pe ministrul Dezvoltarii Regionale sunt chiar colegii sai de la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura, Investitii Straine, Parteneriat Public Privat si Promovarea Exporturilor. in raspunsul acestora la interpelarea unui deputat, facuta tot in aprilie 2014, scrie negru pe alb ca autostrada Sudului ar urma sa treaca prin Caracal, nu prin Slatina.
Conform studiului de prefezabilitate, traseul preconizat este Bucuresti-Alexandria-Rosiorii de Vede-Caracal-Craiova-Drobeta Turnu Severin-Lugoj-legatura autostrada A1. Costul estimat pentru procedurile birocratice si lucrarile propriu zise este de 35.991.650.000 lei/8.184.560.890 euro (cu TVA inclus), se arata in raspunsul Departamentului.
Aceeasi sursa mai precizeaza ca au fost deja inaintate la ANRMAP documentatiile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate aferente sectoarelor de autostrada Bucuresti-Alexandria si Alexandria-Craiova.
Sursa de finantare pentru realizarea studiilor de fezabilitate aferente sectoarelor de autostrada Bucuresti-Alexandria si Alexandria-Craiova este din Fondul de coeziune POST 2007 – 2013. Pentru realizarea constructiei sectorului de autostrada Bucuresti-Alexandria, sursa de finantare este din Fondul de coeziune 2014-1020, iar sectorul Alexandria-Craiova se preconizeaza a fi realizat din fonduri provenite din acciza la carburanti, se mai mentioneaza in documentul citat.
in timp ce Guvernul viseaza autostrazi cu banii din acciza la carburanti, datele Institutului National de Statistica arata ca majorarea accizei nu a adus incasarile suplimentare scontate, ci o scadere a consumului, asa ca sectorul de autostrada care ar trece prin Caracal se va face cel mai probabil la Sfantul Asteapta.