,,Casa de la tara, cum o numea marele diplomat roman, a ajuns intr-o avansata stare de deteriorare. Desi s-a judecat mai bine de doi ani cu Consiliul Judetean Olt pentru a intra in posesia imobilului, Academia Romana nu a ridicat un deget pentru a o pune in valoare. in urma cu doi ani, conducerea institutiei, suparata ca administratia judeteana prin Muzeul Judetean nu ar mai fi fost dispusa sa suporte cheltuielile cu personalul, a intentionat sa o inchida. Nu a facut-o, dar nici interesul pentru imobilul parte din istoria acestor locuri nu si l-a manifestat in vreun fel. Desi interesat de repunerea in valoare a cladirii, CJ Olt nu poate face investitii in refacerea imobilului pentru ca legea nu-i permite.
Din cladire se desprind aproape permanent bucati de tencuiala, iar ploile torentiale ameninta obiectele din interior, si ele la fel de valoroase precum cladirea. in aceste conditii, administratia locala se uita neputincioasa cum ,,emblema localitatii se distruge de la an la an. Legea si bugetul redus nu le permit sa intervina pentru a o salva. Pe sest, din proprie initiativa, angajatii primariei locale mai pun cate un mester sa inlocuiasca tiglele luat de vant sau deteriorate de timp.
,,Imobilul necesita urgent efectuarea unor lucrari de refacere. Pentru noi, ca autoritate locala, Casa Memoriala este un element de identificare. Din pacate noi nu avem posibilitatea legala si financiara sa intervenim, desi vedem cum se deterioreaza pe z ice trece. De restaurare au nevoie si obiectele din interior, si ma refer aici la mobilier si chiar o parte din obiectele sau bunurile apartinand marelui diplomat Nicolae Nitulescu sau membrilor familiei sale, ne-a declarat primarul comunei Nicolae Titulescu, Gheorghe Tiutiu.
Casa de la tara’ a diplomatului Nicolae Titulescu a fost construita in 1907, la scurt timp dupa rascoala, de catre acesta, la indemnul socrului sau Gheorghe Burca. Ea a fost finalizata trei ani mai tarziu iar in 1940 a fost lasata prin testament Academiei Romane, impreuna cu un teren de o suta de hectare. Imobilul a fost confiscat abuziv de comunisti cativa ani mai tarziu, iar dupa 1989 casa si terenul au ramas in grija primariei pentru ca, ulterior, sa fie preluata de Consiliul Judetean Olt. in 2010, Academia Romana a obtinut in instanta retrocedarea terenului si a casei din comuna Nicolae Titulescu.
De-a lungul timpului, Consiliul Judetean si Muzeul Judetean Olt au cheltuit sume importante pentru consolidarea si restaurarea cadirii-monument istoric de categorie A, iar mentinerea acestuia in circuitul public muzeal national a costat bugetul judetului peste un million de lei in perioada 2001 – 2011.
Casa memoriala Nicolae Titulescu pica bucata cu bucata
- Advertisement -
- Advertisement -