14.5 C
Slatina
sâmbătă,24 mai,2025

Ultimele Articole

IsJ Olt a lansat doua proiecte pentru cresterea promovabilitatii la bac si Evaluarea Nationala

- Advertisement -

Obiectivele generale ale celor doua proiecte sunt reprezentate de cresterea gradului de promovabilitate la cele doua examene de sfarsit de ciclu – bacalureatul si Evaluarea Nationala. Ambele proiecte sunt finantate din Fondul Social European, prin POSDRU, avand o valoare totala de peste 10 milioane de lei. in cadrul primului proiect EduBac – Educatie europeana pentru un bacalureat de succes, IsJ Olt e beneficiar, iar in cel de-al doilea – imbunatatirea rezultatelor scolare ale elevilor din invatamantul gimnazial, IsJ Bacau este beneficiar, parteneri in ambele demersuri fiind Inspectoratul scolar Bacau si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti.
Obiectivul general al proiectului EduBac e cresterea gradului de promovabilitate la examenul de bacalaureat in randul elevilor de ciclul liceal in cele doua regiuni de dezvoltare partenere in proiect, prin sprijinirea sistematica a dezvoltarii si evaluarii procesului de formare a competentelor cheie pentru un acces ridicat la nivelurile superioare de educatie si o mai buna adaptabilitate la cerintele unei piete a muncii flexibila si incluziva; in activitatile proiectului vor fi implicati 4.200 de elevi din cele doua regiuni de dezvoltare, 210 cadre didactice, personal din sistemul national de examinare, evaluare din invatamantul preuniversitar si 40 de consilieri scolari.
Aveam nevoie de un astfel de proiect pentru ca am constatat ca aveam resurse limitate de dezvoltare a elevilor, pentru ca ei sunt demotivati si au nevoie de suport psihopedagogic pentru a dobandi competentele cheie de care au nevoie pentru a absolvi examenul de bacalaureat. Am constatat ca metodele pe care le folosim – printr-un corp profesoral destul de imbatranit – ne-au facut sa vedem ca avem nevoie de resurse noi, de metode noi pentru a-i motiva pe elevi sa invete mai bine si sa reuseasca sa ramana la scoala, in primul rand, pentru ca din analizele pe care le-am facut inainte de a scrie proiectul, am vazut ca marea problema a celor doua judete este in primul rand absenteismul scolar. Copiii nu reusesc sa ramana la scoala si din acest motiv nu reusesc sa dobandeasca competentele cheie de care au nevoie, a declarat Felicia Man, inspectorul scolar general al IsJ Olt.
Prezenti la eveniment, reprezentantii FNAP au declarat ca proiectul era absolut necesar, in conditiile in care cauzele rezultatelor scazute erau cunoscute de ceva ani.
in ce priveste acest proiect as vrea sa va spun si eu ca, tinand cont de analiza la nivelul tuturor inspectoratelor, acestea sunt cauze comune. Dupa fiecare examen de bacalaureat, am inceput sa aruncam cu pietre unii in ceilalti, noi in cadrele didactice, cadrele didactice in noi, parintii, acuzand lipsa noastra de implicare, fiecare dintre noi certandu-ne copiii fiindca nu au facut un efort mai mare, astfel incat si rezultatele sa fie pe masura. Cauzele au fost identificate. Pana in acest moment, ne-am limitat in a arunca cu pietre unii in altii, la a identifica niste cauze si atat. si, in unele cazuri, tot pe cadrele didactice a picat greutatea si au fost oarecum obligate sa faca pregatire suplimentara cu elevii din clasele a XII-a, fara sa primeasca nicio remuneratie in plus. Daca ani de-a randul am identificat acest cauze, am spus ca este momentul sa facem ceva. si am facut. Iata ca astazi (n.red. vineri) suntem impreuna la o conferinta de lansare a unui proiect care vizeaza terminarea unor cauze care au dus la promovabilitate scazuta la examenul de bac. FNAP se implica in mod activ, pentru ca noi suntem parinti, dar in randul parintilor avem si experti care functioneaza si in sistemul de educatie din Romania, atat in sistemul universitar, cat si in cel preuniversitar. Din acest motiv venim si noi cu expertiza valoroasa in ceea ce priveste implementarea proiectului, a declarat Mihaela Iulia Guna, presedintele FNAP.
in ceea ce priveste cel de-al doilea proiect – imbunatatirea rezultatelor scolare ale elevilor din invatamantul gimnazial, obiectivul general al proiectului il constituie sustinerea formarii sistematice a competentelor cheie procesului de evaluare, moniorizare sistematica si stimulare a progrsului scolar pentru un numar de 3.200 de elevi din invatamantul gimnazial, in sprijinul unei educatii de calitate prin dezvoltarea de interventii nonformale extracurruculare inovatoare, cu accent pe dezvoltarea abilitatilor persoanle ale elevilor din clasele a V-a si a VI-a, in cadrul programului multiregional Formarea de competente-cheie la elevii din ciclul gimnazial.
Obiective specifice: formarea sistematica a competentelor cheie in vederea evitarii analfabetismului functional pentru minimum 3.200 de elevi din clasele a V-a si a VI-a, prin participarea la programul Formarea de competente cheie la elevii din invatamantul gimnazial prin implicarea activa si constientizarea parintilor pe baza de interventii inovatoare si servicii de consiliere si instrumente alternative cu accent pe dezvoltarea abilitatilor personale ale elvilor si parintilor acestora; dezvoltarea competentelor profesionale specifice pentru personalul din sistemul de examinare, evaluare si curriculum national, parinti, si alte categorii de factori de decizie din invatamantul preuniversitar; cresterea gradului de constientizare la nivelul diverselor categorii de actori sociali locali asupra necesitatii de dezvoltare a competentelor cheie; sprijinirea dezvoltarii motivatiei pentru o invatare eficienta la minimum 3.200 de elevi din clasele a V-a si a VI-a prin proiectarea si utilizarea de resurse educationale suport.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți