Canicula reprezinta o problema de sanatate publica a carei severitate este argumentata de numarul mare de solicitari catre serviciile de urgenta si de cazuri de mortalitate. Studii epidemiologice au evidentiat factori predispozanti care tin de varsta si de ordin medical; cei ce se refera la varsta cuprind persoanele aflate la cele doua varste extreme – copii si varstnicii, iar factorii de risc medicali sunt reprezentati in special de patologiile asociate unei disautonomii (bolile cardiovasculare si cerebro-vasculare, diabetul, bolile vasculare periferice, BPOC, obezitatea).
DSP Olt prin Serviciul de Evaluare si Promovare a Sanatatii recomanda urmatoarele masuri pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor de temperaturi extreme:
– evitarea pe cat posibil a expunerii prelungite la soare intre orele 11 – 18;
– ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 Celsius;
– daca nu aveti aer conditionat in locuinta sau la locul de munca, petreceti 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (cinematografe, spatii publice, magazine);
– purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise;
– pe parcursul zilei faceti dusuri caldute, fara a va sterge de apa;
– beti zilnic intre 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. in perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
– nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii;
– evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
– consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deorece acestea contin o mare cantitate de apa;
– o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa;
– evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).
– aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita;
– pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate.
Recomandari pentru angajatori :
Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
– reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
– asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
– asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 – 4 litri/persoana/schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protectie;
– asigurarea de dusuri.