11.9 C
Slatina
sâmbătă,10 mai,2025

Ultimele Articole

Noile coduri scurteaza procesele

- Advertisement -

Principalele beneficii sunt acelea ca exista posibilitatea ca in ceea ce priveste cauzele usoare acestea sa se incheie inca de la primele termene, exista o fluidizare a cauzelor pe rol, pentru ca scapand de cele usoare magistratii au mai mult timp pentru cauzele complexe, a precizat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, judecatorul Ionel Grigorie, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Craiova.
Tot in cadrul conferintei de presa, judecatorul Gheorghe Biolan, purtatorul de cuvant al Tribunalului Olt, a prezentat o serie de constatari cu privire la aplicarea noilor coduri intrate in vigoare la data de 1 februarie. Acesta a facut referire in principal la atributiile judecatorului de Camera Preliminara.
in procedura camerei preliminarii, judecatorul se va ocupa de emiterea citatiilor, de furnizarea rechizitoriului si a altor documente din dosar inculpatilor, de verificarea legalitatii rechizitoriului si de solutionarea tuturor exceptiilor ce pot fi invocate de aparatorii inculpatilor sau de inculpati. Daca va constata ca probele au fost legal administrate si actul de sesizare al instantei este legal intocmit, judecatorul de camera preliminara va dispune inceperea judecatii. Durata maxima in care se poate face acest lucru este de 60 de zile, a precizat judecatorul Gheorghe Biolan.

Contestatii

La randul sau, judecatorul Ionel Grigorie a precizat ca exista foarte multe cazuri in care partile nu au inteles ce a dispus judecatorul de Camera Preliminara si formuleaza la Curtea de Apel Craiova contestatii care nu au nicio legatura cu textul de lege.
La noi, in constestatia la apel, partile sau petentii, mai ales cei care nu au avocat, nu inteleg sa conteste ce a dispus judecatorul de Camera Preliminara, care se pronunta asupra exceptiilor privind probele, daca au fost administrate in mod legal, daca pot fi sau nu inlaturate acele probe. Ei, in aceste contestatii, ne propun noua probe si spun ca nu s-au administrat alte probe sau incearca sa-si demonstrze nevinovatia, ceea ce inseamna o judecata pe fond. Ori judecata preliminara nu face asta, doar verifica legalitatea administrarii probelor. Sunt frecvente aceste contestatii impotriva a ceea ce dispune judecatorul de camera preliminara de la tribunal dar care nu sunt pe textul de lege, a precizat judecatorul Ionel Grigorie.
Acesta a mai precizat ca unul dintre principalele avantaje ale institutiei de Camera Preliminara este ca acum plangerile impotriva solutiilor date de procuror nu mai sunt discutate in sedinta publica asa cum erau pe vechiul cod. Este un avantaj ca nu se mai pierde timp, nu mai sunt chemati oameni, inainte era un formalism, a mai precizat Grigorie.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți