11.9 C
Slatina
sâmbătă,10 mai,2025

Ultimele Articole

Proiect cultural despre Tezaurul brancovenesc si postbrancovenesc de la Manastirile Hurezi si Brancoveni

- Advertisement -

Tezaurul brancovenesc si postbrancovenesc de la Manastirile Hurezi si Brancoveni cu finantare nerambursabila din partea AFCN, precizeaza un comunicat de presa al Muzeului Judetean Olt.
Potrivit sursei citate, acest proiect cultural propus spre finantare doreste sa contribuie la pastrarea, promovarea si valorificarea unei parti importante din patrimoniul mobil romanesc religios de factura brancoveneasca si postbrancoveneasca, parte a patrimoniului cultural national in contextul anului omagial destinat sfintilor martiri Brancoveni, comemorarii a trei secole de la asasinarea/decapitarea domnitorului Constantin Brancoveanu, a celor 4 fii ai sai si ai ginerelui/sfetnicului, carturarul Ienachita Vacarescu.
Un pas important pentru realizarea dezideratului de cunoastere, prezervare si promovare a patrimoniului mobil ecleziastic este acordarea unei atentii deosebite la doua dintre cele mai importante muzee/colectii apartinand institutiilor ecleziastice si punerea in valoare a acestui patrimoniu prin expozitii temporare/permanente, precizeaza reprezentantii Muzeului Judetean Olt.
Proiectul isi propune realizarea a doua expozitii, una la Manastirea Hurezi, in prima jumatate a lunii august, in stransa legatura cu hramul Sf. Martiri Brancoveni, si cealalta la Manastirea Brancoveni, in prima decada a lunii noiembrie, in preajma hramului Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil.
Ambele ansambluri monastice sunt monumente istorice de importanta nationala, respectiv UNESCO – Hurezi; manastirea de la Brancoveni reconstruita (1699-1704) si infrumusetata in vremea principelui Brancoveanu, iar manastirea Hurezi construita intre 1690-1697, ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu.
Fiind un proiect destinat si educatiei culturale, cunoasterii, pastrarii, promovarii si valorificarii culturale a patrimoniului religios de catre tineri, parteneri ai proiectului vor fi si doua institutii de invatamant.
Fiecare vernisaj va fi urmat de catre o masa rotunda, la care vor fi invitati elevi si cadre didactice de la scoala generala din Brancoveni si de la liceul din Horezu, reprezentanti ai institutiilor culturale pe teritoriul carora se afla patrimoniul mobil si imobil de factura brancoveneasca, specialisti, dar si reprezentanti ai Episcopiei Slatinei si Arhiepiscopiei Ramnicului, reprezentanti ai comunitatii si administratiei locale, directii judetene de cultura, reprezentanti ai altor unitati scolare din judet, reprezentanti ai Inspectoratelor scolare judetene (Olt si Valcea), specialisti, public larg.
in cadrul proiectului, prima actiune de anvergura a fost concursul cu premii (I, II, III si doua mentiuni) Brancoveanu si epoca sa sustinut in 12 iunie la scoala Voievod Brancoveanu. Concursul, la care au participat 47 de elevi din clasele V-VIII, a fost organizat de Institutul National al Patrimoniului impreuna cu partenerii din judetul Olt: scoala Voievod Brancoveanu, Muzeul Judetean, Directia de Cultura – prin reprezentantii sai: manager proiect, istoric dr. Florentina Udrea (Manea), director prof. Radu Dima, director dr. Laurentiu Gutica-Florescu, inspector de specialitate ing. Gheorghe Iorga. La vernisajul si masa rotunda de la Hurezi vor participa elevi de scoala Voievod Brancoveanu din Brancoveni care au participat la concurs, cadre didactice. La evenimentele ce vor avea loc la manastirea Brancoveni va participa un grup mic de elevi de la Liceul Constantin Brancoveanu din Horezu impreuna cu profesori de la catedra de istorie/arte/religie,desemnati de conducerea liceului, respectiv catedra de istorie si cea de arte/religie, mai precizeaza reprezentantii Muzeului Judetean Olt.
Proiectul, prin pagina WEB si programul DOCPAT va participa la imbogatirea proiectului Europeana.eu, proiect in care Institutul National al Patrimoniului (prin Directia Evidenta patrimoniului Mobil – aka cIMeC) este agregator national.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți